Hans Välimäki nostaa ravintola Palacen takaisin loistoonsa

d2d08f99-4119-4c2f-b704-028265bab720-w_960

Suomen kaikkien aikojen menestynein ja kansainvälisesti arvostetuin keittiömestari Hans Välimäki ottaa marraskuussa uudelleen avautuvan ravintola Palacen keittiön haltuunsa. Neljän vuoden sapattivapaaltaan fine diningin pariin palaava Välimäki on pyytänyt Palacen keittiöön aisaparikseen suomalaiskokkien oman ranking-listan kärkisijaa pitävän Eero Vottosen. Parivaljakon tavoitteena on palauttaa Palace ansaitsemaansa asemaan, eli kirjaimellisesti modernin suomalaisen gastronomian huipulle.

Klassikkoravintoloistaan tunnettu ravintolayhtiö Royal Ravintolat kertoi keväällä tulleensa valituksi Eteläranta 10:n, eli Elinkeinoelämän keskusliiton ja sen jäsenliittojen neuvottelukeskuksen uudeksi ravintoloitsijaksi. Ravintolayhtiön on tarkoitus palauttaa vuonna 1952 Suomen korkeimman gastronomisen tason näyteikkunaksi avattu ravintola Palace sille tasolle, jolla se parhaimmillaan oli. Suomen ensimmäisen Michelin-tähden vuonna 1987 ansainnut Palace avautuu Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien arvokkaaksi näyttämöksi Hans Välimäen ja Eero Vottosen luotsaamana.

”Palace on osa suomalaista ruokahistoriaa. Se on meille paitsi suuri kunnia, myös samalla vastuu seistä Hansin ja Eeron taustalla nostamassa ravintola Palace takaisin gastronomian huipulle. Tällaiseen intohimoon on aina hyvä sijoittaa”, kertoo Royal Ravintoloiden toimitusjohtaja Aku Vikström.

Hans Välimäki saavutti luotsaamalleen Chez Dominiquelle ensimmäisen Michelin-tähden vuonna 2001 ja heti kaksi vuotta myöhemmin sille myönnettiin toisena ravintolana Pohjoismaissa kaksi tähteä. Ylläpidettyään kahta tähteä historialliset yksitoista vuotta, ilmoitti Hans Välimäki ottavansa etäisyyttä fine diningiin ja pitävänsä sapattivapaata uusia asioita opiskellen. Nyt hän palaa ravintola Palacen keittiömestarina takaisin siihen ruokatyyliin, josta hänet parhaiten tunnetaan.

”Neljän vuoden sapattivapaa Michelin-tason keittämisestä antoi paitsi paljon energiaa, myös mahdollisuuden opiskella itselleni uudenlaisia toimintamalleja ja ravintolaruoan popularisointia. Erilaisten ruoka- ja ravintolakonseptien ideointi ja alullepano oli piristävää, mutta nyt olen valmis palaamaan sen pariin, mitä eniten rakastan. Suurin intohimoni on valmistaa ensiluokkaista käsintehtyä ruokaa ja sitä osaamista haluan jopa aiempaa konkreettisemmin asiakkaille esitellä”, sanoo ravintola Palacen Chef de Cuisine Hans Välimäki ja jatkaa: ”Klassinen keittotaito pysyy aina arvossaan ja kun minulle avautui mahdollisuus päästä toteuttamaan sitä ravintolalegendan keittiössä, en voinut olla tarttumatta mahdollisuuteen. Palacen juju on aina ollut modernissa suhtautumisessa ruokaan ja sitä linjaa tullaan edelleen jatkamaan.”

Onnistuakseen Palacen kaltaisen, fine dining -ravintolan, American Bar -cocktailbaarin ja monipuolisen juhlakerroksen sisältävän kokonaisuuden operoinnissa, on Välimäki kutsunut aisaparikseen keittiömestari Eero Vottosen, entisen kollegansa ja luottomiehensä Chez Dominiquesta.

”On hienoa päästä taas kauhanvarteen Eeron kanssa, joka on sitten viime kerran saavuttanut kokkien maailmanmestaruuden, ollut Suomen Bocuse d’Or -edustajana ja nyt tuoreimpana palkittiin ansaitusti alamme sisäisellä Kokkien kokki -tunnustuksella. Tarvitsen huippuosaavan aisaparin, sillä täällä joutuu taipumaan mitä erilaisempiin suorituksiin pariskuntaillallisesta satojen henkien juhlabankettien valmistamiseen”, taustoittaa Välimäki Vottosen kutsumista monipuolisen Palacen kakkosmestarikseen.

Helsingin olympialaisten vieraita vuonna 1952 vastaanottamaan valmistunut Eteläranta 10 edustaa modernismia ja sitä luonnehditaan usein suomalaisen taideteollisuuden käyntikortiksi. Rakennuksen kaikki ulkopinnat entisöidään laajassa julkisivu- ja kattoremontissa, jonka yhteydessä myös 10. kerroksen ravintola Palace näyttävine juhlatiloineen saa uuden, historialliselle pohjalle kaupunginmuseon hyväksynnällä rakennetun uuden identiteetin.

”Keittiön lisäksi Palacen ilmeeseen palautetaan sille ominainen klassinen uudenaikaisuus. Sen 50-luvun tyylipuhdas modernismi on päivitetty 2020-luvun Suomeen, sillä annosten lisäksi koko ravintola kunnioittaa yksinkertaista, selkeää muotokieltä ilman turhia koristeluja. Palace on aina toiminut suunnannäyttäjänä ja sen kautta on usea gastronominen käytäntö rantautunut Suomeen”, taustoittaa keittiömestari Eero Vottonen ja jatkaa: ”Tulemme jatkamaan samalla linjalla, edelleen myös uusia asioita kokeillen. Kaikessa tekemisessämme korostuu kuitenkin käsityön taito aina sisustuksesta, huonekaluista ja tarjoiluastioista lopullisiin tarjoiltaviin. Lupaan, että Palace tulee pian loistamaan kirkkaampana kuin koskaan. Se toki varmistetaan ruoan ohella myös sillä, että talon historiallinen valokylttikin on restauroitu ja nostetaan pian takaisin Palacen katolle.”

Fazerin ravintolamaailma Stockmannilla monipuolistuu – Hanko Sushi aukeaa 8. kerrokseen

a816449791635c14_800x800ar

Fazer kehittää ja monipuolistaa ravintolapalveluitaan Helsingin keskustan Stockmann-tavaratalossa. Alkusyksystä ravintolamaailmaan saapuu Hanko Sushi -ravintola.

Fazer ja Royal Ravintolat avaavat yhteistyössä Hanko Sushi -ravintolan Helsingin keskustan Stockmann-tavarataloon. Hanko Sushi tulee Fazer 8th Floor A la Carte -ravintolan viereisen teesalongin tilalle.

”Hanko Sushi monipuolistaa laajaa makuelämysten tarjontaa entuudestaan ja ravintola-asiakkaamme saavat entistä enemmän valinnan varaa Stockmannin 8. kerroksen ravintolamaailmassa. Meille on erittäin tärkeää, että tarjoamamme palvelu, makuelämykset ja miljöö kohtaavat asiakkaidemme odotukset ja kehitämme jatkuvasti toimintaamme kuluttajaa tarkasti kuunnellen”, Miika Kostilainen Fazer Cafés liiketoiminnan johtaja sanoo.

Kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia ruuasta ja hakevat ravintolakäynneillään korkealaatuisia makuelämyksiä miellyttävässä ympäristössä. Ravintola-asiakkaat arvostavat myös laajaa valikoimaa aina kotimaisista klassikkoannoksista uusiin kansainvälisiin suosikkiruokiin.

”Nykyaikana kuluttajat arvostavat raikkautta sekä vastuullisesti ja kestävästi tuotettua ruokaa, jonka takana on vahva tarina. Hanko Sushissa olemme ylpeitä voidessamme tulla osaksi Stockmannin kehittyvää tarjontaa ja tuoda sushimme lähelle niin kaupunkilaisia kuin matkailijoitakin”, kertoo   Rolf Wirta Royal Ravintoloista .

Kahdeksannen kerroksen kansainvälinen ja skandinaavinen ravintolatarjonta on mietitty houkuttelevaksi ja palvelevaksi niin paikallisille tavaratalon asiakkaille kuin vieraileville matkailijoillekin. Myös Stockmannilla ollaan tyytyväisiä uudistukseen.

”Haluamme jatkuvasti kehittää ja lisätä kahvila- ja ravintolapalveluihin liittyviä konsepteja tavarataloissamme. Näin pyrimme vahvistamaan elämyksellisyyttä ja samalla tarjoamaan asiakkaillemme virkistäytymiskeitaita shoppailun lomassa. Olemme erittäin iloisia siitä, että pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Fazer kehittää lippulaivatavaratalomme palvelutarjontaa yhdessä meidän ja Hanko Sushin kanssa. Olen vakuuttunut siitä, että niin kanta-asiakkaamme kuin tavaratalossa vierailevat turistitkin ottavat Hanko Sushin omakseen”, toteaa Real Estate -yksikön kaupallisten toimintojen johtaja Seppo Oksanen .

Stockmannin kahdeksannessa kerroksessa voi nyt nauttia muun muassa salaattibaarista, jäätelösalongista, Fazer Cafésta, shamppanjabaarista, kotiruokalounaasta, grillipisteen hampurilaisista ja pasta-annoksista, a la carte -annoksista pöytiin tarjoiltuina ja syksystä alkaen tuoreesta sushista viikon jokaisena päivänä tavaratalon aukiolojen puitteissa. Viikonloppuisin A la Cartessa on tarjolla Fazerin brunssi.

Ravintolaketju Royal Ravintolat alkaa operoida merimieskapakka Salvea Helsingissä

salve

Tasokkaista ravintoloistaan tunnettu Royal Ravintolat Oy saa vuoden vaihteessa operoitavakseen kaupungin maineikkaimpiin kuuluvan merimieskapakka Salven. Uusi ravintoloitsija vaalii 110-vuotiaan ravintolalegendan historiaa ja tulee kiinnittämään erityistä huomiota ravintolan alkuperäisen hengen, maun ja tunnelman säilyttämiseen.

Ravintola Salven tarina alkoi nykyisellä paikallaan vuonna 1897, jolloin silloisessa puutalossa avautui merimiehiä ja satamajätkiä palveleva ruokakioski. Uusi Salve avautui nykyisen kivitalon valmistuessa vuonna 1927, josta lähtien paikalla on toiminut ns. merimieskapakka. Ensi vuonna 110-vuotisjuhliaan viettävä Salve saa Royal Ravintoloista historiansa yhdeksännen ravintoloitsijan.

”Meille on kunnia asia päästä kauhan varteen myös Salven paikalla. Se on yksi Stadin legendoista ja tulemme pitämään huolen siitä, että Hietsun rannassa päästään nauttimaan kaupungin parhaista silakoista ja tunnelmasta myös seuraavat 110 vuotta”, kertoo Royal Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja Aku Vikström ja jatkaa: ”Salve nousee meillä luonnollisesti klassikoiden sarjaan. Se on merkittävä osa helsinkiläisen ravintolakulttuurin historiaa ja tulemme huolellisesti vaalimaan ravintolan tunnelmaa. Panostukset tehdään erityisesti ruokaan ja tuoreisiin raaka-aineisiin, hintoja kuitenkaan nostamatta.”

Salven vuokraisäntä Asunto Oy Hietala Bostads Ab:n hallituksen puheenjohtaja Markku Häyrinen on iloinen löytäessään legendaariselle ravintolalle uuden jatkajan.

”Tässä tilassa on toiminut merimieskapakka jo 110 vuotta. Viimeiset vuodet ravintoloitsijana on toiminut HOK-Elanto ja katsoimme, että nyt on aika vahvistaa Salven legendaa ja tasoa. Asetimme riman korkealle ja löysimme tarjouskilpailun kautta uudeksi ravintoloitsijaksi Royal Ravintolat. Heidän avullaan varmistamme, että kapakka pysyy suosiossa ja pystyssä seuraavankin vuosisadan. Taloyhtiölle on luonnollisesti ylpeyden aihe, että meillä on jatkossakin yksi kaupungin parhaita ravintoloita”, kommentoi Markku Häyrinen perusteita uuden ravintoloitsijan hakemiselle.

Royal Ravintolat Hernesaaren saunan ravintoloitsijaksi

36bc2d82-ac4d-48c8-9834-dfbeeb0e7855-main_image

Hernesaaren sauna- ja ravintolakeskuksen rakennuttajat, Kidvekkeli Oy:n Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia sekä Löylyn palveluista vastaava ravintolatoimenjohtaja Tiina Ropponen ja markkinointijohtaja Joonas Mäkilä Royal Ravintolat Oy:stä. Kuva: Pekka Mustonen

Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia ovat valinneet Royal Ravintolat kumppanikseen operoimaan Helsingin Hernesaareen rakenteilla olevaa sauna- ja ravintolakokonaisuuttaan. Toukokuussa valmistuva ja muotoilultaan huomiota herättävä rakennus tulee palvelemaan asiakkaitaan viikon jokaisena päivänä vuoden ympäri. Hernesaaren ”Löylystä” tulee Royal Ravintoloiden eteläisen Helsingin lippulaivakohde. Sen odotetaan houkuttelevan vuodessa jopa 200 000 asiakasta meren äärelle saunomaan ja nauttimaan ravintolapalveluista sekä Suomen suurimmasta terassista.

Hernesaaren yleisen sauna- ja ravintolakeitaan rakennustyöt alkoivat vuoden 2015 huhtikuussa. Se tulee täyttämään Helsingin kaupungin asettamat tavoitteet avata kaupunkia merelle ja tuoda rantaviivaan palveluita, sekä konkretisoida Helsinkiä ja Suomea myös saunan kotimaana.

”Olemme rakentamassa Suomen arvokkaimpiin kuuluvalle paikalle paitsi merellistä olohuonetta kaupunkilaisille myös postikorttikohdetta koko Suomelle. Hankkeen ainutlaatuinen asema edellyttää, että rakennus edustaa niin suunnittelultaan, rakenteeltaan ja puitteiltaan kuin palvelultaan ja tarjonnaltaankin parasta mahdollista laatua. Ensimmäisistä vastaamme me ja viimeisten toteuttamiseksi Royal Ravintolat on paras valinta kumppaniksi”, kertoo vielä työnimellä ”Löyly” kulkevan kohteen rakennuttaja, kansanedustajaAntero Vartia ja jatkaa: ”En voisi kuvitella antavani Löylyn operointia parempiin käsiin kuin osaajalle, jolla on jo valmiiksi Savoyn, Eliten, Sipulin ja Strindbergin kaltaisia suomalaisia ravintolainstituutteja.”

Royal Ravintolat tulee avaamaan Löylyyn ravintolan, joka täyttää useiden eri kohderyhmien tarpeet. Muuntautumiskykyä tarvitaan, sillä keittiö tulee päivittäin palvelemaan asiakkaitaan aamiaisesta pitkään illalliseen.

”Vaikka pelkkä mukaan pääsy Löylyn kaltaiseen kulttuuritekoon on jo suuri kunnia, ovat kohteen liiketoiminnalliset tavoitteet myös korkealla. Merenrannan avautuminen kaupunkilaisille siirtää vapaa-ajanvieton painopistettä keskustasta etelään. Hernesaari on osoittautunut jo pelkkien kesäravintoloidenkin kanssa vetovoimaiseksi kohteeksi ja avatessamme nyt erittäin näyttävän ja laadukkaan ympärivuotisen ravintolan ja saunan, uskomme imun kohti rantaa kasvavan entisestään”, kertoo markkinointijohtaja Joonas Mäkilä Royal Ravintoloiden uudelle ravintolalle asettamista odotuksista.

Uuden ravintolan konsepti hiotaan kevään aikana kuntoon. Sen tulee kuitenkin palvella sekä sauna- että ravintolavieraita ja etenkin kesäisin myös Suomen suurimmalla terassilla viihtyviä asiakkaita.

”Tulemme päivittäin tarjoilemaan aamiaisen, lounaan ja laadukkaan päivällisen lisäksi helppoa sauna- ja terassiruokaa. Tarjonnan ytimenä on suomalaisuus, sillä keittiön tulee ylpeänä edustaa rakennuksen ainutlaatuista ilmettä ja kotimaisuutta huokuvaa tarinaa”, jatkaa Mäkilä.

Aidot puusaunat meren rannalla, keskellä kaupunkia

Perinteisestä ravintolatoiminnasta Löyly eroaa myös siinä, että se tarvitsee osaavan keittiöhenkilökunnan ja -mestarin lisäksi myös aidon saunamajurin.  Savusauna ja perinteinen kertalämmitteinen kiuas ovat päivittäisessä käytössä ja kolmas, jatkuvalämmitteinen puusauna lämpenee ryhmille tilauksesta.

”Saunan osuutta suomalaisuudessa ei voi liioitella ja tiedämme asettuvamme koko saunovan maailman arvostelulle alttiiksi. Se, että teemme itse parhaamme ja katsomme sen riittävyyden ei tässä tapauksessa ole tarpeeksi. Olemmekin hyödyntäneet suunnittelussa Suomen, eli maailman parhaiden sauna-asiantuntijoiden osaamista ja toteutamme Löylyn ilman kompromisseja. Nähtäväksi vielä jää, miten mahdolliset saunavuorot jaetaan miesten ja naisten kesken, vai kokeillaanko täällä myös Keski-Euroopasta tuttuja sekasaunoja”, kertooJasper Pääkkönen ja jatkaa: ”Olemme myös pystyneet huomioimaan luonnon ja ympäristön rakennustöissä. Rakennuksen peittävä hulmu rakennetaan kotimaisesta FSC-sertifioitua puusta, jota olemme itse olleet kaatamassa. Ravintola tulee luonnollisesti tarjoamaan vain vastuullisesti pyydettyä kalaa ja meri ja suomalainen luonto tulevat muutenkin olemaan ruokalistan kantavana teemana.”

Hernesaaren Löyly

– Rakennuksen ovat suunnitelleet Avanto Arkkitehdit Oy:n Ville Hara ja Anu Puustinen
– Rakennuttajana toimii Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian yhteisyritys Kidvekkeli Oy
– Yksityisellä rahoituksella toteutettavan ja keväällä 2016 valmistuvan sauna- ja ravintolakeskuksen kustannusarvio on noin 5,5 miljoonaa euroa.
– Sauna- ja ravintolakeitaan operaattori on Royal Ravintolat Oy
– Ympärivuotisen ravintola-kahvilan pinta-ala on 246m2 ja saunaosaston koko 332m2.
– Rakennuksen bruttoala on 1070m2.
– Rakennuksen kattavan ”hulmun” alaista sekä taivasalla olevaa avonaista terassipintaa tulee rakennuksen ympärille ja päälle yhteensä yli 1800m2. Tämä tekee siitä Suomen suurimman terassin.
– Asiakaspaikkoja on yhteensä noin 600: Ravintolasalissa 100, terassilla 500 ja saunoissa 60.
– Hernesaaren sauna ja ravintola tulee operoidessaan työllistämään noin 40 henkilöä.
– Saunojen kolme erillistä löylyhuonetta istuttavat kymmeniä saunojia.
– Kolme saunaa ovat: savusauna, kertalämmitteinen ja jatkuvalämmitteinen.

www.facebook.com/helsinkisauna

Tampere-talo ja Royal Ravintolat yhteistyöhön: Tampereelle uusia ravintoloita

3b1e6778-3026-4516-a39f-bdea3c4ed9f0-main_image

Aku Vikström ja Paulina Ahokas. Kuvaaja Anne Sivula.

Suomen vetovoimaisin kulttuuri- ja kongressikeskus Tampere-talo ja ravintola-alan suurin yksityinen yrityskokonaisuus Royal Ravintolat yhdistävät voimansa vuodenvaihteessa. Yritykset ovat tehneet yhteistyösopimuksen ravintolatoiminnan aloittamisesta, minkä seurauksena Tampere-taloon tulee uusia ja laadukkaita ravintola- ja kahvilakonsepteja. Ensimmäinen niistä avataan marraskuussa 2016. Kyseessä on Royal Ravintoloiden ensimmäinen ravintolakokonaisuus Helsingin ulkopuolella.

Kumppanuus Royal Ravintoloiden kanssa liittyy Tampere-talossa parhaillaan käynnissä olevaan toiminnalliseen uudistushankkeeseen ja on merkittävä panostus talon tulevaisuuteen. Talo käynnisti viime kesänä mittavat laajennustyöt ja remontin, joiden yhteydessä uudistetaan ja rakennetaan ravintola-, kahvila- ja aulatiloja sekä kokous- ja monitoimitiloja. Uuden laaturavintoloistaan tunnetun kumppanin kanssa talo kehittyy palvelemaan entistä suurempia kulttuuri- ja kongressivierasjoukkoja sekä myös kaupunkilaisia ravintolatarpeineen. Taloon remontoidaan myös uudet tilat Tampereen Muumimuseon kansainvälisesti merkittäville taideaarteille. Muumimuseo avautuu Tampere-talossa toukokuussa 2017, ja sen tavoitteena on kasvattaa talon vuosittaista kävijämäärää 355 000 kävijästä 420 000 kävijään.

Royal Ravintolat kehittää Tampere-taloon uudenlaisia, talon toimintaan ja keskeiseen asemaan sopivia ravintola- ja kahvilakonsepteja. Näistä ensimmäinen avautuu asiakkaille marraskuussa 2016. Kaikki uudet ravintolapalvelut ovat valmiina uuden Tampere-talon ja Muumimuseon toukokuussa 2017 vietettäviin avajaisiin mennessä.

– Tampere-talosta tulee uudistusten myötä entistäkin vetovoimaisempi, kaikille kaupunkilaisille ja vieraille avoin kulttuuri- ja tapahtumakeskittymä, jossa tarvitaan alati kehittyviä, laadukkaita ja monia eri kohderyhmiä palvelevia ravintolapalveluita. Siksi päätimme partneroitua Suomen laadukkaimman ravintolatoimijan kanssa. Royal Ravintoloiden osaaminen ja laatu niin tilausravintoloissa kuin maamme arvostetuimpien ravintoloiden ja kahviloiden operoinissa ovat omaa luokkaansa. Meille molemmille tärkeintä on asiakkaan kokema arvo sekä laatu ja heidän tinkimätön palvelunsa hyvällä henkilöstöllä. Royal Ravintolat oli meille selkeä valinta, sanoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Royal Ravintoloille Tampere-talo on merkittävin avaus pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Ravintolayhtiössä nähdään, että yhteistyö Pohjoismaiden suurimman konsertti- ja kongressikeskuksen kanssa osuu yrityskulttuurin ytimeen.

– Tampere on yksi Suomen ruokapääkaupungeista, ja Tampere-talo tapahtuma- ja kulttuuri-instituutiona omaa luokkaansa. Tampere-talo on pohjoismaisessa mittakaavassakin palkittu laatu- ja asiakastyytyväisyysjohtaja, jonka arvot osuvat täydellisesti yhteen Royal Ravintoloiden kulttuurin kanssa. Meille on kunnia-asia ja upea mahdollisuus olla mukana tekemässä Tampere-talon kunnianhimoista tulevaisuutta kaupunkilaisten elämysten eteen, kertoo Royal Ravintoloiden toimitusjohtaja Aku Vikström.

Tampere-talon ravintolat tullaan rakentamaan viihtyvyys edellä, laadusta ja mausta tinkimättä. Ravintolat tulevat sisällössään hyödyntämään talon asemaa kaupungin johtavana kulttuurikeskuksena, ja niissä tullaankin näkemään ja kuulemaan elävää musiikkia, teatteria, taidetta ja muuta esittävää kulttuuria.

www.royalravintolat.com

www.tampere-talo.fi

Royal Ravintoloiden meksikolaishenkinen Ahorita tuo katuruoan kautta maan

916ee5ba-6f4e-4e2c-bace-493806ef1038

Ivan/Ahorita

Katuruokaguru Richard McCormickin ja Royal Ravintoloiden ideoiman Ahorita-ketjun lippulaivaravintola avautuu Helsingin Kluuvi-keskukseen juhannusviikolla. Royal Ravintoloiden operoima meksikolaishenkinen Ahorita laajenee avauksen jälkeen 4-6 ravintolan vuosivauhdilla. Kluuvin jälkeen seuraavat Ahoritat avautuvat kesällä Vantaan Jumboon ja syksyllä Raision Myllyyn.

Suomen ruoka- ja ravintolakulttuurin rohkeimpiin tekijöihin kuuluva Richard McCormick uskoo, että uutta nousukauttaan elävän meksikolaiskeittiön suosio tulee kestämään pitkään. 80-luvun valmistacoaterioista on suuri harppaus moderniin meksikolaisruokaan, jossa raaka-aineet ovat tuoreita ja raikkaita makuja on terveellisen ruokavalion varmistamiseksi laaja valikoima. Valtaosa Ahoritan annoksista pohjautuu pehmeään maissitortillaan, jota varten ravintolaketjulle hankittiin Meksikosta aito tortillakone. Asiakkaan valitsema annos valmistetaan hänen silmiensä edessä, joten ruoantilauksesta voi myös saada inspiraatiota kotikeittiöön.

”Tiedän, että suomalaiset osaavat arvostaa tuoreita ja raikkaita raaka-aineita ja Ahoritan tarjonnalla on tilausta myös kehäteiden ulkopuolella. Syvään maustettu ruoka sopii hyvin suomalaiseen suuhun ja se tuo raikasta vaihtelua arvostamaani suomalaiseen kotiruokaan. Kun ravintolaan mennään, on kiva syödä jotain ihan erilaista”, tietää Richard McCormick ja perustelee meksikolaistyyppistä linjaa myös omilla kotitottumuksillaan: ”Isäni on kotoisin Kaliforniasta ja nämä ovat makuja, joiden parissa vartuin. Olen enemmän kuin innoissani siitä, että rakastamaani katuruokakokemusta on Ahoritan kautta mahdollisuus levittää yhä useampien helposti saataville. Hyvä ruoka on kuin halaus – kaikki tarvitsevat molempia.”

9bd9a5ed-5230-4a51-b6a3-f87429f7011b-main_image

Meksikolaishenkinen Ahorita

Ahorita tuo meksikolaishenkisen katuruoan sinne, mistä asiakkaat sen helposti ja vaivattomasti löytävät. Suomessakin aletaan esimerkiksi kauppakeskuksilta odottaa pikaruoan oheen myös laadukkaamman ravintolatason ruokailumahdollisuuksia. Tällaista ravintolaketjua mukana kehittämässä ollut Helsingin kaupungin entinen ruokastrategi ja Streat Helsinki -tapahtuman isä Ville Relander kokee, että Ahoritan kohdalla voidaan olla erityisen ylpeitä raaka-aineesta ja annosten valmistuksesta, joissa tehokkuuden sijaan on panostettu laatuun.

”Hyvä katuruoka on Suomessa aiemmin keskittynyt lähinnä tapahtumiin ja ruokarekkoihin, mikä on pitänyt sen verrattain pienen piirin ulottuvilla. Ahorita muuttaa käytäntöä. Siinä yhdistyvät intohimoisella fiiliksellä valmistettu ruoka, tarjoilun nopeus ja syömisen helppous ilman, että pitää erikseen selvittää missä hyvää ruokaa milloinkin liikkuu”, kertoo Royal Ravintoloiden Ville Relander ja lisää, että moderni meksikolaistyyppinen keittiö on yleisesti kovassa nousussa: ”Maailman uudella TOP50-listalla olevat meksikolaisravintolat, Helsingin uudet tacoravintolat ja nyt aukeava Ahorita ovat kaukana siitä texmex-mätöstä, joka usein virheellisesti mielletään meksikolaiseksi ruoaksi. Asiakkaat ovat entistä kiinnostuneempia hyvästä olosta, minkä kevyempi ja silti hyvänmakuinen ruoka synnyttää.”

Ahoritan suomalaiselta kuulostava nimi on Meksikon espanjaa ja kuvastaa ravintolan rentoa ajatusmaailmaa: ”Ahorita on nyt tai vähän myöhemmin – ihan miten itse kullekin parhaalta tuntuu. Meillä se tarkoittaa sitä, että voit syödä heti tai ottaa herkut mukaasi”, selittää Ahoritan toimitusjohtaja Rolf Wirta.

Royal Ravintoloiden operoima meksikolaistyyppinen Ahorita on erikoistunut paikan päällä, asiakkaan silmien edessä valmistettuihin aitoihin pehmeisiin tacoihin ja salaatteihin. Täytteinä on valinnan mukaan pitkään haudutettuja pehmeitä kastikkeita, kasviksia ja halutessa lihaa, kanaa tai kalaa. Meksikolaistyyppiset taco-annokset nautitaan oikeaoppisesti käsin ja ne ovat gluteenittomia sekä myös vegaaniruokavaliota noudattaville sopivia.

Ahorita Kluuvi (Aleksanterinkatu 9, 00100 Helsinki) avautuu juhannusviikolla
72-paikkainen ravintola on avoinna viikon jokaisena päivänä.

Suosikkipizzeria Pizzarium laajenee koko Suomeen Royal Ravintoloiden avustuksella

ecce21e9-5795-4bc3-ac41-83085942464e-main_image

Aitoon roomalaiseen levypizzaan erikoistunut Pizzarium laajenee Turusta koko maahan. Kumppanikseen laajaa suosiota nauttivan ravintolan perustajat Luca ja Salla Platania saivat Royal Ravintolat Oy:n, joka uskoo Pizzariumin visioon tuoda aito artesaanipizza mahdollisimman monen kuluttajan ulottuville. Ensimmäinen uusi Pizzarium avataan Helsinkiin alkusyksyllä, jonka jälkeen suunnitelmissa on kasvaa 4-5 ravintolan vuosivauhtia.

Turun Hansakortteliin vuonna 2012 avattu ensimmäinen Pizzarium valloitti pizzanystävien sydämet heti lanseerauksestaan lähtien. Perustajansa, italialainen Luca Platania on panostanut erityisesti täydellisen pizzapohjan leipomiseen ja oikean reseptin löydyttyä myös asiakkaat huomasivat eron Suomessa yleisesti totuttujen ja Pizzariumin tuotteiden välillä.

”Meidän liikeideamme on yksinkertainen: aidon roomalaisen levypizzan valmistaminen. Se ei ole pyöreä, eivätkä siihen kuulu jauheliha tai ananas. Sitä ei myöskään syödä haarukalla ja veitsellä, vaan turhia hienostelematta sormin, minkä hyvä pohja mahdollistaa”, kertoo pizzataiteilija Luca Platania ja lisää, että hänen valmistamansa artesaanipizzan pohjataikinan kohoamisaika on 72 tuntia, eli kolme vuorokautta.

Pizzarium on ravintolakonsepti, jonka laajenemiseen Royal Ravintoloiden on helppo uskoa. ”Haluamme tarjota ihmisille hyvää palvelua ja intohimolla, hyvistä raaka-aineista tehtyä ruokaa. Perinteisesti tämä on yhdistetty ravintoloihin, mutta ajat ovat muuttumassa ja haluamme palvella ihmisiä siellä, missä he ovat. Myös kauppakeskuksissa pitää voida syödä hyvin”, perustelee Royal Ravintoloiden toimitusjohtaja Aku Vikström Pizzariumin ostoa ja jatkaa: ”Sosiaalisen median kanavissa eräänlaiseen kulttisuosioon noussut Pizzarium on juuri tällainen: yksityiskohtiin saakka mietitty, helposti monistettava ja silti artesaanin otteensa säilyttävä nopean palvelun ravintola, jonka perustajat suhtautuvat täydellisen pizzan tekemiseen suurimmalla koskaan näkemälläni intohimolla.”

Roomalainen levypizza kehitettiin sotien jälkeen kiireisille kaupunkilaisille, joilla ei ollut aikaa istua ravintolapöytään tilaamaan ja odottamaan ruoan valmistumista. Myös Pizzariumissa valmiiksi täytetyt pizzapalat valitaan vitriinistä, jonka jälkeen ne lämmitetään nopeasti kuumassa uunissa. Käytäntö mahdollistaa myös pizzan helpon mukaan oston, sillä oikeaoppinen levypizza soveltuu hyvin uudelleen lämmitettäväksi.

Erinomaisen pizzan määrittelevät pizzafanaatikon mukaan rauhassa ja viileässä kohonneen pohjan lisäksi täytteet: ”Aidossa italialaisessa täytteitä on Suomessa totuttua vähemmän, mutta ne ovat sitäkin parempia. Koska tarjoamme vain sellaisia makuyhdistelmiä, joita italialainenkin söisi, tuomme jauhoista lähtien suurimman osan raaka-aineistamme suoraan Italiasta myös jatkossakin. Käytämme esimerkiksi juustonkaltaisten tuotteiden sijaan vain aitoa mozzarellaa”, paljastaa Luca Platania ja jatkaa: ”Visioni on ollut muuttaa suomalaisten käsitystä pizzasta ja Royal Ravintoloiden mukaantulo sitä toteuttamaan on parasta, mitä pizzallemme voi tapahtua. Haluamme kaikkien maistavan, miten herkullista pizza voi parhaimmillaan olla.”

Royal Ravintolat Oy:n tytäryhtiö Konseptiravintolat Oy ostaa Pizzarium Oy:n liiketoiminnan kokonaisuudessaan. Pizzariumin perustajat Luca ja Salla Platania siirtyvät Konseptiravintolat Oy:n osakkaiksi vastaten Pizzariumin laajentumisesta.

 

:LATAA UUSIN MENU: Ravintola Nokka kattaa neljä vuodenaikaa

_08A2541

Suomen parhaimpien ravintoloiden joukkoon White Guide -listalla valittu Nokka keskittyy esittelemään suomalaista lähiruokatuotetta maukkaimmillaan. Ravintolan Neljä vuodenaikaa -teema tuo Katajanokalle nimensä mukaisesti kauden parhaat raaka-aineet tutuilta kotimaisilta kasvattajilta. Keittiöpäällikkö Ari Ruohon visiona on juurruttaa Nokka maamme luotettavimmaksi ja parhaaksi suomalaiseksi laaturavintolaksi, joka palvelee paitsi kanta-asiakkaitaan, myös Suomessa työ- tai lomamatkalla olevia matkailijoita.

Ravintola Nokan Neljä vuodenaikaa -menut ovat sydäntalveen tunnelmallista lämpöä tuova Nokka liekeissä; kevään Nokka villinä; kesän Nokka mullassa ja syksyn Nokka metsässä.

”Nokassa ei ole mitään keinotekoista. Se sijaitsee meren rannalla kaupungin ytimessä ja näyttää ylpeästi myös siltä: tyylikkäältä meriteollisuuskiinteistöltä, jossa tarjotaan parasta suomalaista lähiruokaa ilman päälle liimattua ylimääräistä eksotiikkaa”, kertoo keittiöpäällikkö Ari Ruoho ja jatkaa: ”Tulemme tuomaan tuottajiamme raaka-aineineen entistä tutummaksi asiakkaillemme ja edelleen kehittämään myös vuotuista pientilatoriamme, joka tähän saakka on jäänyt lähinnä katajannokkalaisten tapahtumaksi.”

Neljän vuodenajan myötä kotimaiset raaka-aineet vaihtuvat kausien mukaan, mutta yhtä tullaan Nokasta löytämään aina: poroa.
”Erityisesti kansainväliset asiakkaamme kysyvät usein poroa, joten päätimme tehdä siitä lippulaivatuotteemme. Sellaisen, jonka äärelle vieraan kuin vieraan voi aina tuoda ja samalla tuntea ylpeyttä aidosta suomalaisesta korkealuokkaisesta gastronomiasta”, lupaa Ruoho.

Ravintola Nokka palvelee kolmella erillisellä tilallaan. Sisäänkäynnin yhteydessä on Puotikahvila, jossa voi nauttia helpon lounaan rennossa ympäristössä tai ostaa myös mukaan kotimaisia ruokatuotteita. Varsinaisten ruokailusalien lisäksi Nokan yhteydessä sijaitsee myös kurssikeittiö Kokka, jossa ryhmät pääsevät itse kokin opastuksella valmistamaan päivällisen ja käsittelemään myös eksoottisia kotimaisia raaka-aineita.

MENU NOKKA LIEKEISSÄ – NOKKA IN FLAMES 13.1.-21.3.2015(pdf)

Ravintola Nokka, Kanavaranta 7 F, 00160 Helsinki, p. (09) 6128 5600

:LATAA MENU: Ravintola Nuevo uudisti perinteikkäät tapaksensa

Nuevo4

Sosiaalinen syöminen on kasvattanut viime vuosina suosiotaan Suomessa. Espanjalainen ravintola Nuevokin uudisti perinteikkäät tammikuun tapaksensa. – Halusimme palata perusasioiden äärelle ja tarjota yksinkertaisia mutta maultaan runsaita annoksia, jotka jaetaan koko pöytäseurueen kesken, ravintolapäällikkö Outi Koistinen kertoo.

Suomessa sosiaalinen syöminen on vielä suhteellisen uusi ilmiö, kun taas Espanjan ruokakulttuuria on aina leimannut yhteisöllisyys ja mutkattomuus. Sosiaalinen syöminen sopii kuitenkin erinomaisesti piristämään Suomen kaamosaikaa. Nuevossa jaetaan alkuvuodesta tapaksia, joita on asiakkaiden toiveestasaatavilla tällä kertaa aina maaliskuun loppuun saakka.

NU_1_08

– Ystäväporukalla on mukava kokoontua rennosti yhteisen pöydän ääreen syömään ja seurustelemaan. Annokset tarjoavat myös hauskaa puuhastelua, sillä esimerkiksi katkaravut kuoritaan itse, Koistinen kuvailee.

Nuevon tapaslajitelman annokset ovat espanjalaisen konstailemattomia mutta maukkaita; niissä on aistittavissa Välimeren aurinko ja välitön elämäntapa. Monipuolisesta kokonaisuudesta jokainen löytää taatusti mieleistänsä suuhunpantavaa. Pöytään kannetaan vastaleivotun tomaatti-oliivileivän lisäksi rustiikeissa saviastioissa niin paahteisen mausteista merguez-makkaraa, tuoreita äyriäisiä, friteerattua turskaa kuin täyteläistä baskijuustoakin.

– Oma suosikkini on kuitenkin yön yli haudutettu, ylikypsä häränhäntä, joka tarjoillaan mehukkaan täyteläisessä, makuja hersyvässä liemessä, keittiöpäällikkö Kari Pylvänäinen mainitsee.

f6f0d61f-2462-402e-8c61-3956957f6b1d-main_image

Tapasten kylkeen nautitaan Koistisen valitsemia, laadukkaita Evergreenin luomuviinejä sekä vaaleaa San Miguel -lageria.

– Alicanten viinialueelta, pienestä Pinoson kylästä Etelä-Espanjasta tulevat viinit ovat hedelmäisiä ja kukkeita ja sopivat erinomaisesti seurusteluun. Klassikko-olut San Miguel taas tarjotaan espanjalaiseen tapaan pienestä, parin desin lasista, Koistinen luonnehtii.

Varaukset:

Tapasviikot Nuevossa 1.1.-31.3.2015

Ravintola Nuevo, Sofiankatu 4, 00170 Helsinki, p. (09) 6128 5900

Tapasmenu

 

Richard McCormick ja Ville Relander yhdistävät voimansa ja perustavat unelmiensa ravintolan Helsinkiin

fc0c138b-502a-43ff-b3a1-849ca983c969-main_image
Tasokkaista ravintoloistaan ja hotelleistaan tunnettu Royal Ravintolat Oy vahvistaa asemiaan Helsingissä entisestään, kun maamme ruoka- ja ravintolakulttuurin tämän hetken kiitetyimmät ja rohkeimmat tekijät aloittavat yhtiössä ravintoloitsijoina. Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategiaa vetänyt Ville Relander ja katuruoan ansaitsemaansa arvoon nostanut, vuoden ruokavaikuttajaksi juuri nimetty Richard McCormick saavat Royalilta vapaat kädet perustaa yhdessä unelmiensa ravintolan.

Relanderin ja McCormickin ravintolavisio pohjautuu niihin haaveisiin, joita kohden he ovat päässeet urbaania ruokakulttuuria aiemmissa toimissaan ohjaamaan. Heidän periaatteisiinsa kuuluvat selkeät ja mutkattomat, slow food -filosofiasta ammentavat maut kestäviä arvoja toteuttaen. Molemmat pitävät peruslähtökohtinaan myös yleistä hyvää oloa ja ravintolassa syömisen kynnyksen laskemista.

”Helsingissä on käynnissä tietty ravintolamarkkinoiden renessanssi. Menestyvien klassikoiden, kuten Eliten, Savoyn ja Strindbergin rinnalle on syntynyt uusia ja sielukkaita ravintoloita. Haluamme olla mukana kehittämässä myös tätä virtausta ja osaltamme muokkaamassa kaupunkimme ruokakulttuuria”, kertoo Royal Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja Aku Vikström ja jatkaa: ”Olen superiloinen, kun olemme saaneet missioomme mukaan alan kaksi juuri nyt kuuminta tekijää. Richard ja Ville ovat molemmat tahoillaan osoittaneet, että rohkeilla visioilla ja intohimolla voi muuttaa kokonaisen kaupungin ruoka- ja ravintolakulttuuria.”

Teurastamo, Hietalahden- ja Vanhan kauppahallin uudistaminen, ruokarekkojen läpimurto ja niiden kokoontumisajot Kasarmitorilla, Streat Helsinki -festivaali ja moneen otteeseen palkittu ravintola Sandro ovat kaikki osoituksia Relanderin ja McCormickin sinnikkyydestä elävöittää ja tehdä Helsingistä kaikille hauskempi. Siirtyminen virkamiehen ja pienyrittäjän roolista suuren hotelli- ja ravintolayrityksen palvelukseen ei tule vaikuttamaan heidän rohkeaan ja luovaan otteeseensa.

”Tutustuin Villeen ruokarekkahanketta ajaessani ja löysin hänestä sielunveljen. Uuden ajan virkamiehen, joka halusi madaltaa byrokratiaa ja tehdä arjen kaikille helpommaksi ja nautittavammaksi. Ajatus yhteistyöstä heräsi, kun visioimme San Fransiscon katuruokafestivaaleilla unelmiemme ravintolaa. Ilman Royal Ravintoloiden uskoa, tukea ja liiketoiminnallista osaamista emme rohkenisi lähteä sitä täysillä toteuttamaan”, kertoo uuden työnsä ohessa myös Sandro-ravintoloiden osakkaana jatkava Richard McCormick.

”Tulemme hyödyntämään meille annetun vapauden ja luottamuksen ja toimimaan hyvinkin itsenäisistä lähtökohdista. Uusi ravintolamme tulee varmasti erottumaan muista yhtiön ravintoloista ja meidän tuleekin löytää sille oma, Royal Ravintoloille uusi kannattajakuntansa”, kertoo ravintoloitsija Ville Relander tulevasta haasteestaan McCormickin rinnalla.

Pääkaupungissa Royal Ravintolat tunnetaan yksilöllisistä illallis-, kokous- ja juhlaravintoloistaan. G.W. Sundmans, Savoy, Nokka, Elite, Teatteri, Strindberg, Svenska Klubben ja noin 30 muuta klassikkopaikkaa tulevat talven aikana saamaan rinnalleen Relanderin ja McCormickin suunnitteleman ja operoiman ravintolan, jonka lokaatio ja idea julkistetaan myöhemmin.