Ravintolalegenda Viisi Penniä täyttää 60 vuotta: Valokuvakilpailu ravintolan ja Töölön kulmien historiasta

lataus

Olut- ja ruokaravintola Viisi Penniä juhlii tänä vuonna 60 vuoden kunniakasta taivalta. Helsingin perinteisten krouvien eliittiin kuuluva Viisi Penniä avasi ovensa Töölön tullin kupeessa vuonna 1956. Se on yksi kauimmin samalla nimellä ja samassa paikassa toimineista olutravintoloista koko maassa.

Viiden Pennin korttelin talot nousivat Mannerheimintien varrelle vuosina 1938–40. Mannerheimintie 55:ssä olevan asuintalon on piirtänyt arkkitehti D. Dahlberg. Rakennus valmistui välirauhan aikana 1940. Ravintola on talossa ollut aina. Viiden Pennin krouvia edelsi ravintola Walk.

Viisi Penniä sijaitsee samoilla kulmilla, jossa ennen otettiin rahaa Helsingin kaupunkiin tulijoilta Espoon tullissa. Siitä paikka on saanut nimensä Töölön tulli. Kaupungin ja maaseudun erottaneen Tullinpuomin kivipylväät on jätetty paikoilleen historiallisiksi muistomerkeiksi ravintolan lähelle.

Olut- ja ruokaravintola Viisi Penniä on merkittävä osa koko Helsingin ravintolahistoriaa. Viidestä Pennistä on muodostunut vuosikymmenten varrella Töölön asukkaiden ehdoton kantismesta, jonne on aina tultu kauempaakin.

lataus (1)

Valokuvakilpailu Viiden Pennin ja Töölön kulmilta

”Vietämme varsinaisia juhlaviikkoja syyskuussa. Mutta avaamme jo nyt Viiden Pennin ja itse asiassa koko Töölön historiaan liittyvän valokuvakilpailun asiakkaillemme ja lähiseutujen asukkaille”, kertoo ketjupäällikkö Markku Aaltonen.

Uusia valokuvia sekä otoksia eri vuosikymmeniltä voi lähettää ravintolan kotisivujen kautta osoitteessa www.viisipennia.fi/kilpailu. Tai laittaa Instagramiin sekä Facebookkiin hastagilla #viisipenniä. Asiakkaat voivat myös toimittaa kuvat ravintolaan, jossa ne skannataan tuleville sukupolville. Parhaimmat kuvat palkitaan ensi syksynä Viiden Pennin sekä Stadin Panimon tuotepalkinnoin.

Viiden Pennin juhlaviikot alkavat syyskuun alussa. Luvassa on monenlaista ohjelmaa ja muisteloita eri vuosikymmeniltä.

Tämän päivän Viisi Penniä on yhtenäinen ja perinteitä kunnioittava olut- ja ruokaravintola. Yhdessäoloon houkutteleva alakerta sekä viihtyisä toinen kerros tarjoavat luontevan miljöön seurusteluun, oluiden ja viinien nautiskeluun sekä maukkaaseen ruokailuun.

Janoisia asiakkaita palvelevat 20 oluthanan rivistö sekä monipuoliset viski- ja viinivalikoimat. Pullo-oluita ja siidereitä on tarjolla lähes 160 erilaista. Ravintolassa on myös aito real ale -hana.

Viiden Pennin keittiön perusta on perinteisissä raaka-aineissa ja suomalaisuudessa. Lounaalla ovat tarjolla salaatti- ja keittobuffetin ohella päivittäin vaihtuvat lämpimät ruoat. Kotimaista lähituotantoa kunnioittava à la carte -lista elää sesongin mukaan.

Ravintola Salve joutuu muuttamaan

9dc8f4db5c6fdb8f_800x800ar

Ravintola Salve on ollut elävä osa Hietalahdenalueen historiaa nykyisellä paikallaan aina vuodesta 1897. Koska vuokranantajana toiminut taloyhtiö ei suostunut uusimaan vuokrasopimusta ravintolan omistavan HOK-Elannon kanssa, muuttaa perinteikäs ravintola uuteen satamaan sadan metrin päähän. Sama henkilökunta, kaikki muistorikkaat esineet, tuttu ilmapiiri ja Stadin parhaat silakat tervehtivät jatkossakin merimiehiä sekä muita janoisia ja nälkäisiä uudessa osoitteessa.

  Koska Salve on HOK-Elannon brändi, tarkoittaa vuokrasopimuksen loppuminen myös Salven toiminnan päättymistä nykyisessä osoitteessa.

–   Olen pahoillani, että emme yrityksistä huolimatta ole onnistuneet uusimaan vuokrasopimustamme. Olemme vuosikymmenten aikana pyrkineet hyvään yhteistyöhön taloyhtiön kanssa osallistumalla tilojen ylläpitoon ja kunnostukseen pitkälle yli sen, mitä vuokrasopimuksemme on edellyttänyt, toteaa HOK-Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Jouko Heinonen .

–   Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisimme suostua painostuksen alla luovuttamaan omaisuuttamme kilpailevalle yrittäjälle. Tämä olisi koko ravintola-alan kannalta huolestuttava ennakkotapaus. Sitä paitsi Salve on meille ainutlaatuinen ja tärkeä ravintola.

9be8246bdc02cb47_800x800ar

– Jos joku on kiinnostunut liiketoiminnan ostamisesta, yleinen käytäntö lienee, että keskustelee ensin omistajan kanssa. Helsingin Osuuskauppa osti Salven liiketoiminnan vuonna 1990 ja jatkaa sitä edelleen, vaikka osoite muuttuu, Jouko Heinonen täsmentää.

Salven omaleimaisuus, herkullinen miljöö ja maukas ruoka on noteerattu useissa ravintola-alan kilpailuissa. Salve on valittu eri medioiden listauksessa Suomen parhaimpien ravintoloiden joukkoon vuosina 2005, 2006, 2007 ja 2011. Paistetut silakat ovat ravintolan tavaramerkki ja viimeksi syksyllä 2015, Helsingin Uutiset -lehden lukijat valitsivat Salven silakat pääkaupunkiseudun parhaaksi silakka-annokseksi.

– Meillä on vaalittavanamme pitkä ja kunniakas perinne, jota aiomme jatkaa kivenheiton päässä Salven uudessa kotisatamassa osoitteessa Hietalahdenranta 5.

Uudessa paikassa ravintola saa suuremmat tilat. Salven irtaimisto siirtyy kokonaisuudessaan ja sen avulla tunnelma luodaan entisen veroiseksi yhdessä tuttujen kanta-asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa.

#SaveOurSalve

Fazerin ravintolamaailma Stockmannilla monipuolistuu – Hanko Sushi aukeaa 8. kerrokseen

a816449791635c14_800x800ar

Fazer kehittää ja monipuolistaa ravintolapalveluitaan Helsingin keskustan Stockmann-tavaratalossa. Alkusyksystä ravintolamaailmaan saapuu Hanko Sushi -ravintola.

Fazer ja Royal Ravintolat avaavat yhteistyössä Hanko Sushi -ravintolan Helsingin keskustan Stockmann-tavarataloon. Hanko Sushi tulee Fazer 8th Floor A la Carte -ravintolan viereisen teesalongin tilalle.

”Hanko Sushi monipuolistaa laajaa makuelämysten tarjontaa entuudestaan ja ravintola-asiakkaamme saavat entistä enemmän valinnan varaa Stockmannin 8. kerroksen ravintolamaailmassa. Meille on erittäin tärkeää, että tarjoamamme palvelu, makuelämykset ja miljöö kohtaavat asiakkaidemme odotukset ja kehitämme jatkuvasti toimintaamme kuluttajaa tarkasti kuunnellen”, Miika Kostilainen Fazer Cafés liiketoiminnan johtaja sanoo.

Kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia ruuasta ja hakevat ravintolakäynneillään korkealaatuisia makuelämyksiä miellyttävässä ympäristössä. Ravintola-asiakkaat arvostavat myös laajaa valikoimaa aina kotimaisista klassikkoannoksista uusiin kansainvälisiin suosikkiruokiin.

”Nykyaikana kuluttajat arvostavat raikkautta sekä vastuullisesti ja kestävästi tuotettua ruokaa, jonka takana on vahva tarina. Hanko Sushissa olemme ylpeitä voidessamme tulla osaksi Stockmannin kehittyvää tarjontaa ja tuoda sushimme lähelle niin kaupunkilaisia kuin matkailijoitakin”, kertoo   Rolf Wirta Royal Ravintoloista .

Kahdeksannen kerroksen kansainvälinen ja skandinaavinen ravintolatarjonta on mietitty houkuttelevaksi ja palvelevaksi niin paikallisille tavaratalon asiakkaille kuin vieraileville matkailijoillekin. Myös Stockmannilla ollaan tyytyväisiä uudistukseen.

”Haluamme jatkuvasti kehittää ja lisätä kahvila- ja ravintolapalveluihin liittyviä konsepteja tavarataloissamme. Näin pyrimme vahvistamaan elämyksellisyyttä ja samalla tarjoamaan asiakkaillemme virkistäytymiskeitaita shoppailun lomassa. Olemme erittäin iloisia siitä, että pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Fazer kehittää lippulaivatavaratalomme palvelutarjontaa yhdessä meidän ja Hanko Sushin kanssa. Olen vakuuttunut siitä, että niin kanta-asiakkaamme kuin tavaratalossa vierailevat turistitkin ottavat Hanko Sushin omakseen”, toteaa Real Estate -yksikön kaupallisten toimintojen johtaja Seppo Oksanen .

Stockmannin kahdeksannessa kerroksessa voi nyt nauttia muun muassa salaattibaarista, jäätelösalongista, Fazer Cafésta, shamppanjabaarista, kotiruokalounaasta, grillipisteen hampurilaisista ja pasta-annoksista, a la carte -annoksista pöytiin tarjoiltuina ja syksystä alkaen tuoreesta sushista viikon jokaisena päivänä tavaratalon aukiolojen puitteissa. Viikonloppuisin A la Cartessa on tarjolla Fazerin brunssi.

S-ryhmän ravintolat: Ruokailu ketjuravintolassa tarkoittaa vastuullisia valintoja

Torni paikallinen leipä

Ketjuravintolassa aterioidessa ei ehkä tule ajatelleeksi, että lautaselle päätyneen ruuan takana on monta vastuullista tekoa. S-ryhmän ravintoloissa raaka-aineiden tuoreuteen, terveellisyyteen, kestävään tuotanto- ja hankintatapaan sekä kotimaisuusasteeseen kiinnitetään erityistä huomiota. Rosson pihviliha tulee suomalaiselta karjatilalta, Coffee House -ketjun henkilökunta pukeutuu Lohjalla valmistettuihin työasuihin ja satakuntalainen tyrnihillo nostettiin Porissa aamiaispöytään.

Entistä useampi kuluttaja on kiinnostunut tietämään mistä hänen lautaselleen tuleva ruoka on peräisin. Näin myös ravintolaruoan osalta. Kuluttajien odotuksiin pitää kyetä myös vastaamaan”, toteaa kehitysjohtaja Atte Vannasmaa SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta.

Kotimaista lihaa ja kevytannoksia

Valitessamme raaka-aineita pyrimme aina suosimaan kotimaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi ravintoloissamme tarjoiltavasta naudan- ja porsaanlihasta 90% on kotimaista. Kaikki tuore broileri on suomalaista. Jos ravintoloissamme käytetään pakastettua broilerinlihaa, tulee se EU:n alueelta”, Vannasmaa kertoo.

Rossossa kotimaiset raaka-aineet ovat nousseet myös pizzatäytteiksi: kinkku ja pepperone-makkara ovat suomalaisten valmistajien tuotteita. Ruokien terveellisyyteen kiinnitetään erityishuomiota esimerkiksi valmistustapavalinnoilla ja kevytannoksilla. Kasvisannoksia löytyy monipuolisesti joka ravintolasta.

Lähiruoan suosio kasvaa entisestään – näkyy myös ravintoloiden valikoimissa

Lähiruoan suosiminen on nyt trendikästä ja samaan aikaan pysyvä ilmiö.

Paikallisten yritysten tuotteita otetaan S-ryhmän ravintoloissa valikoimiin yhä enemmän. Esimerkiksi Fransmanni-ravintoloiden päivittyminen Frans & les Femmes -bistroiksi vuosien 2016-2017 aikana nostaa lähituottajat entistä enemmän näkyville ravintoloissa. Paikallisuus saa nyt maistua ja näkyä. Frans & Emilie -bistro Turussa tekee raaka-ainehankintoja niin Turun Kauppahallin kuin Kauppatorinkin tuottajilta, Tampereen Frans & Marien listalta löytyy mm. Näsijärven kuhaa ja Frans & Chériessä syödään lappilaista poroa ja tunturivesien kalaa.

Kuopion Original Sokos Hotel Puijonsarvessa aamiaispöydän valikoimaan kuuluu paikallinen kalakukko yhtä itsestään selvästi kuin Reijo Koivun tyrnihillo Porin Original Sokos Hotel Vaakunassa tai Tapolan mustamakkara Tampereen hotelleissa. Esimerkiksi Porin Vaakunassa ostetaan tyrnihilloa, ohrakryynejä, ryynimakkaraa sekä paikallista leipää ja maitoa lähes 40 000 eurolla vuosittain. Pelkästään tällä työllistetään yksi oman talousalueen työntekijä vuodessa.

Coffee House tarjoilee vastuullisen palveluketjun

Coffee House -kahviloiden kertakäyttöiset take away -mukit ovat biohajoavia. Kestokäyttöön kahviloissa myydään maatuvasta maissimassasta valmistettuja ja konepestäviä take away -mukeja. Mukaan otettavat salaattirasiat on valmistettu sokeriruo’on käsittelystä ylijäävästä aineksesta, bagassista.

Kahvilaketjussa nautitaan vuosittain yli 800 000 erikoiskahviannosta. Kaikki espresso-pohjaiset kahviannokset on valmistettu UTZ-sertifioidusta kahvista, ja kahvipavun alkuperä pystytään jäljittämään tuotantotilalle saakka.

Vastuullisuus ulottuu henkilökunnan työvaatteisiinkin. Coffee House -kahviloissa ne ovat E. Laihon tehtaalla, Lohjalla valmistettuja ja Avainlippu-tunnuksin merkittyjä. Nimikyltit tehdään kotimaisesta puusta.

Tutustu S-ryhmän ravintoloiden vastuullisuuskatsaukseen täällä: www.raflaamo.fi/vastuullisuus

S-ryhmän ravintolat

S-ryhmällä on yli 700 ravintolaa, joista noin puolet kuuluu valtakunnallisiin ketjuihin. S-ryhmän ravintolaketjut ovat Amarillo, Bacaro Doppio, Coffee House, Fransmanni (muuntumassa Frans & les Femmes -bistroiksi), Grill it!, Presso, PizzaBuffa, Rosso, Rosso Express ja Trattoria. S-ryhmän kaikki ravintolat, ABC-ravintolat mukaan lukien, tarjoavat työtä yli 4 400 ravintola-alan ammattilaiselle. S-ryhmässä vastuullisuus on lainsäädännön vaatimukset ylittävää toimintaa, jonka perustana ovat S-ryhmän arvot ja vastuullisuusperiaatteet.

Ravintoloiden valikoimissa on mm. 359 FSC-sertifioitua tuotetta, 141 luomumerkittyä ja 92 Joutsenmerkittyä tuotetta.