Tutkimus: pääkaupunkiseudulle halutaan lisää konstailemattomia ravintoloita ja kasvisruokaa

a23c391b53bbcde4_800x800ar

Lähes kaksi kolmasosaa pääkaupunkiseutulaisista toivoo alueen ravintolatarjontaan lisää rentoja oleskelupaikkoja, joista saa konstailematonta ruokaa. Ravintolatoiveissa näkyvät myös kotimaisuus, kasvisruoka ja lähituottajien antimet. Tulokset käyvät ilmi Kitchen & Table -ravintoloiden teettämästä tutkimuksesta.

Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun ruokakulttuuri on eloisampaa kuin koskaan, ja mielenkiintoisia ravintoloita riittää jokaiseen makuun. Pääkaupunkiseudun asukkaita selvästi puhuttelee kotoisuus ja konstailemattomuus, selviää Kitchen & Table -ravintoloiden tuoreesta tutkimuksesta: lähes kaksi kolmasosaa (63 %) toivoo alueen ravintolatarjontaan lisää rentoja oleskelupaikkoja, joista saa herkullista ruokaa. Puolet (50 %) vastaajista kaipaa myös monipuolisia paikkoja, joissa voi syödä, nauttia muutaman lasillisen ja istua iltaa. Lisää fine diningia toivoo vain kuusi prosenttia vastaajista. Sen sijaan joka viides (20 %) kaipaa koko perheelle soveltuvia ravintoloita.

Ruokatoiveissa nousevat esille erityisesti kotimaisuus ja kasvisruoka: kolmannes (32 %) vastaajista toivoo lisää suomalaista ruokaa tarjoilevia ravintoloita, ja reilu neljännes (26 %) haluaisi enemmän hyvää kasvisruokaa. Avoimissa vastauksissa korostuivat etenkin vegaaninen kasvisruoka ja lähiruoka. Lisää etnistä ruokaa tarjoilevia ravintoloita toivoo 16 prosenttia vastaajista.

”Kitchen & Table -ravintoloiden ytimessä ovat kotoisa fiilis ja paikalliset raaka-aineet yhdistettyinä amerikkalaisiin vaikutteisiin. On mukava huomata, että tällaiselle paikalle on kaupunkilaisten keskuudessa tilausta. Myös kasvis- ja vegaaniruoan kysyntä on kasvanut hurjasti viime aikoina, ja haluamme huomioida Kitchen & Table Helsingissä myös vegaanit. Maanantaina avatun ravintolamme listalta löytyykin vegaaninen Roasted roots -annos”, kertoo Kitchen & Table Helsingin keittiömestari Sauli Rönkkö .

Ravintolatoiveet linjassa ruokatrendien kanssa

Kasvisruoka nousee kärkeen myös vuoden 2017 ruokatrendejä kysyttäessä: lähes puolet (48 %) vastaajista listaa kasvisruoan ja kasviproteiinit ensi vuoden tärkeimmäksi ruokatrendiksi. Toisaalta reilu viidennes (22 %) ennakoi laadukkaiden liharuokien nousevan pinnalle vuonna 2017. Myös street foodin (43 %) ja lähiruoan (38 %) suosion odotetaan jatkuvan ensi vuodelle. Lisäksi vastaajat arvelevat muun muassa yhteisöllisen syömisen (15 %) ja myöhään auki olevien keittiöiden (13 %) nousevan ilmiöiksi ensi vuonna.

Hyväksi ravintolaksi koetaan laadukasta ruokaa edulliseen hintaan tarjoava paikka: kaksi kolmesta (64 %) kertoo tekevänsä ravintolavalinnan hyvän ja laadukkaan ruoan perusteella, ja lähes yhtä moni (61 %) pitää hintatasoa tärkeänä kriteerinä. Lisäksi ravintolan valintaan vaikuttavat sijainti (42 %), perheen tai ystävien suositus (37 %) sekä tunnelma (19 %). Tunnetun keittiömestarin perusteella valinnan tekee vain neljä prosenttia vastaajista.

Valtaosa matkustaisi hyvän ravintolan perässä yli kuntarajojen

Kun pääkaupunkiseudun asukkailta kysyttiin, matkustaisivatko he toiseen kuntaan pääkaupunkiseudulla hyvän ravintolan perässä, valtaosa (71 %) olisi valmis ylittämään kuntarajat. Vantaalaisista 90 prosenttia on valmis matkaamaan hyvän ruoan perässä ja helsinkiläisistäkin miltei kaksi kolmesta (64 %). Vain kolme kymmenestä pääkaupunkiseutulaisesta (29 %) ei lähtisi naapurikuntaan hyvänkään ravintolan perässä.

”Tuomme Vantaan Aviapolikseen ravintolan, jonne toivon ihmisten tulevan kauempaakin. Meillä on upea viikonloppubrunssi, rento meininki ja kiehtova, eri makumaailmoja yhdistävä menu. Lisäksi ilahduin todella, kun näin yhteisöllistä syömistä koskevat tulokset. Kitchen & Table on suunniteltu yhteisöllisyyteen ja yhdessä olemiseen: listalta löytyy jaettavia annoksia ja jokaisen Kitchen & Table -ravintolan keskiössä on suuri yhteisöllinen pöytä”, iloitsee Paula Lindström ,  Kitchen & Table Helsinki Airportin keittiömestari.

Clarion Hotel Helsinki avasi ovensa Jätkäsaaressa 17. lokakuuta 2016 ja Clarion Hotel Helsinki Airport avautuu Vantaan Aviapolikseen 22. lokakuuta 2016. Molempiin hotelleihin avataan myös huippukokki Marcus Samuelssonin suunnittelema ravintola Kitchen & Table.

Tietoa tutkimuksesta:
Kitchen & Table toteutti kyselyn pääkaupunkiseudulla asuvien keskuudessa online-tutkimuksena Cint-paneelin kautta. Kysely toteutettiin 8.9.2016–11.9.2016, ja siihen osallistui 512 iältään 18–80-vuotiasta Helsingin, Espoon ja Vantaan asukasta.

Tutkimuksen tulokset lyhyesti

Vuoden 2017 tärkeimmät ruokatrendit Helsingissä*:

 • Kasvisruoka ja kasviproteiinit 48 %
 • Street food 43 %
 • Lähiruoka 38 %
 • Laadukkaat liharuoat 22 %
 • Etninen ruoka 19 %
 • Yllättävät makuyhdistelmät 18 %
 • Yhteisöllinen syöminen 15 %
 • Myöhään aukioleva keittiö 13 %
 • Pikaruokaa ravintolaympäristössä 11 %
 • Käsityöläisyys 10 %
 • Baari-iltojen siirtyminen ravintolaan 7 %
 • Erilaisten juomien yhdistely ruokien kanssa 4 %
 • Jokin muu 1 %

Pääkaupunkiseudun ravintolatarjontaan toivotaan*:

 • Rentoja oleskelupaikkoja, joista saa konstailematonta ruokaa 63 %
 • Paikkoja, joissa voi sekä syödä, nauttia muutaman lasillisen että istua iltaa 50 %
 • Suomalaista ruokaa 32 %
 • Hyvää kasvisruokaa 26 %
 • Koko perheen ravintoloita 20 %
 • Etnistä ruokaa 16 %
 • Fine dining -ravintoloita 6 %
 • Jotain muuta 4 %

Valtaosa pääkaupunkiseudun asukkaista matkustaisi toiseen kuntaan pääkaupunkiseudulla hyvän ravintolan perässä:

 • 72 % koko pääkaupunkiseudun asukkaista
 • 90 % vantaalaisista
 • 64 % helsinkiläisistä
 • 29 % ei matkustaisi ravintolan perässä

Ravintolan valintaan vaikuttaa*:

 • Hyvä ja laadukas ruoka 64 %
 • Hintataso 61 %
 • Sijainti 42 %
 • Perheen tai ystävien suositus 37 %
 • Tunnelma 19 %
 • Hyvä arviot verkkopalveluissa 15 %
 • Palvelun taso 15 %
 • Monipuolinen valikoima 11 %
 • Median tai sosiaalisen media suositus 10 %
 • Tunnettu keittiömestari/ravintoloitsija 4 %
 • Lapsiystävällisyys 2 %

*Vastaajat saivat valita 1–3 vastausvaihtoehtoa.

Related Posts