Legendaarinen Henry’s Pub Kuopiossa lopettaa toimintansa

118218592_3207619662609201_2439219072224504582_o
Kuva: Henry’s Pub
Kuopion keskustassa vuodesta 1970 olohuoneen jatkeena ja paikallisena livemusiikin mekkana toiminut Henry’s Pub lopettaa toimintansa. Ensimmäiset vuosikymmenet tuoppeja nautittiin Henkassa lähinnä laulun ja seurustelun kyytipoikana. Muuton jälkeen vuonna 1989 pubin siirtyessä ilta- ja yöelämän palvelukseen tuli elävä musiikki olennaiseksi osaksi liikeideaa ja Henkasta tuli selkeästi musiikkipubi, jollaisena se on pysynyt aina tähän päivään asti. Henry’s Pub on aina tarjonnut myös paikallisille bändeille mahdollisuuden näyttää osaamistaan.
Henkan lavalta ovatkin maailman turuille ja toreille ponnistaneet esim. Tarot, Turmion Kätilöt, Verjnuarmu ja viimeisimpänä hard rock-yhtye Block Buster. Legendaarisella lavalla on nähty myös valtakunnallisia suuria nimiä, kuten esimerkiksi Neljä Ruusua, Eppu Normaali, Tehosekoitin ja J. Karjalainen.
Viimeisen naulan pubin arkkuun naulasivat koronan mukanaan tuomat rajoitukset, jotka ovat sekä vähentäneet rajusti ravintola-alan liikevaihtoa, että pysäyttäneet tapahtuma- ja keikka-alan lähes täysin.
Vararengasravintoloiden toimitusjohtaja Juho Rissasen sekä ravintolapäällikkö Emppu Paanasen mukaan epävarma nykytilanne on ollut ikävä niin henkilökunnalle, esiintyjille kuin asiakkaillekin:
”Henkka on keikkapaikkana suht pienikokoinen ja vaikeakulkuinen. Keikkatoiminnan harjoittaminen tiloissamme on ollut koronarajoitusten myötä mahdotonta jo yli vuoden ajan, mutta työtä ja kuluja aiheutuu silti merkittävä määrä. Viime vuosikymmeninä Henkan liikeidea on ollut vahvasti sidottuna livekeikkoihin ja nyt kun keikkoja ei ole saanut pitää – on pubikin ollut kiinni. Keikkatoiminta ei ole päätoimialaamme ja koronasta selvitäksemme katseet pitää nyt suunnata muualle, sillä tapahtumien ja keikkojen tulevaisuus selkeän exit-suunnitelman sekä alan toimijoille riittävien tukien puuttuessa näyttää vielä pitkään epävarmalta.”
Viime vuonna ensimmäistä kertaa tehdyn klubien ja konserttisalien yleisötutkimuksen – Venuebarometrin – tulokset osoittivat, että Henry’s pub on vastaajien mielestä ollut merkittävä keikkatoimija etenkin paikallisesti, mutta myös valtakunnallisesti. Vastausten perusteella kuopiolaiset musiikin suurkuluttajat suuntaavat askeleensa livemusiikin perässä useimmiten Henkkaan. Tuloksissa erottuivat edukseen myös etenkin pubin rento tunnelma ja uskolliset kävijät sukupolvesta toiseen.
Kiitos kuuluu teille: asiakkaille, esiintyjille, henkilökunnalle sekä yhteistyökumppaneille vuosien varrelta. Ilman teitä saaga ei olisi ollut näin pitkä. Erityiskiitos koronan keskellä kuuluu myös LiveFIN ry:lle, Tapahtumateollisuus ry:lle sekä KULTA ry:lle, jotka pitävät huolen siitä että soitto soi jatkossakin, vaikka yksi on joukosta poissa.
Henry’s pub Kuopio – Hyvä ätmös since 1970!
Ohjeita pääsylippurahojen palautukseen:
Peruuntuneiden keikkojen liput voi palauttaa halutessaan lipunmyyjälle. Tiketti tiedottaa ja ohjeistaa erikseen asiakkaansa. Henkasta / Bar Noususta ostettujen pääsylippujen palautuksista yhteys jenni.kulin@vrr.fi.

Michelin Guide Nordic Countries 2021: Pohjoismaisen ravintolaoppaan julkistaminen siirtyy

8c98bd587245f094_800x800ar

Michelin Guide Nordic Countries 2021 esitellään digitapahtumassa myöhemmin julkistettavana ajankohtana

Guide Michelin on koronatilanteen vuoksi päättänyt siirtää pohjoismaisten Michelin-ravintoloiden julkistamistapahtumaa myöhemmäksi aiemmin ilmoitetusta helmikuun 8:nnesta päivästä. Digitaalinen esittelytilaisuus järjestetään tulevana keväänä yhteistyössä Norjan Stavangerin kunnan, alueen ja Rogalandin kanssa. Vallitsevassa pandemiatilanteessa ja matkustus-, kokoontumis- ym. rajoitusten vuoksi Guide Michelin ei voi ottaa riskiä järjestää isoa tapahtumaa lukuisine samaan paikkaan kokoontuvine osanottajineen.

– Viime vuosi on ollut äärimmäisen haastava koko ravintola-alalle kaikkialla maailmassa. Kaikesta huolimatta ovat ravintolatarkastajamme olleet erittäin vaikuttuneita kokkien ja koko ravintolahenkilökunnan luovuudesta ja sitoutumisesta vaikean kriisin ja sen vaikutusten käsittelyssä. Kun tänä keväänä esittelemme Michelinin uuden pohjoismaisen ravintolaoppaan ja sen tähtiravintolat, haluamme juhlistaa ja herättää ansaittua huomiota alan erinomaiselle sitkeydelle näinä vaikeina aikoina, sanoo Gwendal Poullenec, Guide Michelinin kansainvälinen johtaja.

Pohjoismaisten kokkien ja ravintoloitsijoiden pandemian aikana osoittama toiminta- ja sopeutumiskyky sekä sitoutuminen korkeaan laatuun on osoitus alan kasvavasta potentiaalista. Guide Michelin kokee tärkeäksi tukea näitä taitavia ammattilaisia sekä ylläpitää gourmet-kansan halua nauttia erinomaisesta ruuasta. Kannustavien, perinteisten ravintolatähtien lisäksi digitapahtumassa julkistetaan myös uudet ”vihreät tähdet” niille ravintoloille, jotka ovat vahvasti sitoutuneet kestävään gastronomiaan. Jo kolmatta kertaa julkistetaan myös tunnustukset kokeille, jotka ovat eri tavoin vaikuttaneet alan positiiviseen kehitykseen.

– Stavanger, sen alue ja Rogaland on valittu isännöimään digitaalista Guide Michelin -julkistamistapahtumaa vuonna 2021. Tämä on merkittävä tapaus koko Stavangerin alueelle. Ravintolamme ovat kerrassaan fantastisia ja niitä vetävät Norjan parhaimmistoon kuuluvat kokit, joilla on etunaan hienostuneiden ja halututtujen raaka-aineiden saatavuus alueella. Guide Michelinin esittelytapahtuman ansiosta saamme jälleen huomiota kiinnostavana makumatkailun kohteena, sanoo Elisabeth Saupstad , Visit Region Stavangerin matkailujohtaja.

Esittelytapahtumaan osallistumisesta ja sen ohjelmasta samoin kuin sen päivämäärästä ja ajankohdasta tiedotetaan hyvissä ajoin kevään aikana.

Seuraa Guide Micheliniä näissä osoitteissa:

– Instagram: https://www.instagram.com/michelinguide/

– Facebook: https://www.facebook.com/guideMICHELINfr/

NoHo Partners Allas Sea Poolin ravintoloitsijaksi

a89d597e-4cb9-4110-9bc2-c1838aabc862-w_576_h_2000

NoHo Partners vastaa jatkossa Allas Sea Poolin ravintolapalveluista, jotka kattavat monipuolisesti ravintola-, kahvila-, terassi- sekä tapahtumatoimintaa. Kuva: Allas Sea Pool

Ravintolayhtiö NoHo Partners on valittu Helsingin Katajanokalla sijaitsevan Allas Sea Pool -merikylpylän ravintolaoperaattoriksi. Jatkossa NoHo Partners tulee vastaamaan suositun elämyskeitaan monipuolisesta ravintola- ja anniskeluliiketoiminnasta. Toimijoiden yhteisenä tulevaisuuden tavoitteena on panostaa kaupunkikulttuurin elinvoimaisuuteen ja sen kehittämiseen.

Allas Sea Pool on urbaani hyvinvointikeskus, joka on toiminut Kauppatorin laidalla vuodesta 2016 ja kehittynyt yhdeksi Helsingin suosituimmista käyntikohteista. Altaalla on vuosittain noin 800 000 kävijää. Uinnin, saunomisen ja ravintolapalvelujen lisäksi Altaalle tulijat osallistuvat yhä useammin myös hyvinvoinnin ja kaupunkikulttuurin tapahtumiin. Altaan ympärivuotista toimintaa kehitetään yhteistyössä sen 1 000 omistajan ja 2 000 jäsenen kanssa.

NoHo Partners vastaa jatkossa Altaan ravintolapalveluista, jotka kattavat monipuolisesti ravintola-, kahvila-, terassi- sekä tapahtumatoimintaa. Sekä Allasta että NoHoa yhdistää voimakas halu uudistaa ja kehittää kaupunki- ja tapahtumakulttuuria. Yhteistyöhön ryhtyminen oli näin ollen molemmille toimijoille luontevaa. Ruoka- ja juomatarjontaa kehitetään yhteistyössä ja uusi konsepti lanseerataan myöhemmin tänä vuonna.

– Yhtenä missionamme on luoda uusia elämyksiä ja kohtaamisia kaupunkilaisille. Allas Sea Pool on yksi Helsingin kiinnostavimpia kohteita, joilla on laajempi merkitys koko keskustan elinvoimaisuudelle. Samalla tämä on yksi lippulaivahankkeitamme, kun laitamme oman panoksemme kaupunkikulttuurin ja toimialan jälleenrakentamiseen. Ymmärrämme Allas Sea Poolin merkityksen kaupunkilaisille ja tartummekin tähän haasteeseen nöyrin ja innokkain mielin, sanoo NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

– NoHo tuo mukanaan vankkaa ravintola- ja palveluosaamista sekä hyviä verkostoja Altaan ravintolatoiminnan luotsaamiseen. NoHo Partnersin valikoituminen ravintola- ja anniskelutoiminnan kumppaniksi parantaa mahdollisuuksiamme kehittää yhteistyössä Altaan monipuolista, pohjoismaiseen elämäntapaan sopivaa ruoka- ja juomakonseptia. Tarjoamme konseptia myös muihin pohjoismaisiin kaupunkeihin suunnittelemiimme Allas-hankkeisiin, toteaa Altaan emoyhtiö Nordic Urbanin toimitusjohtaja Raoul Grünstein.

Allas Sea Poolin ravintolatoiminta siirtyy NoHo Partnersille, josta tulee merikylpylän vuokralainen 1.2.2021 lähtien. Altaan ravintolahenkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä uuden ravintolaoperoijan palvelukseen.

Sikke Sumari avaa merellisen ravintolan Espoon Haukilahteen

5985ceb8-3ec5-40f9-8371-8550d77e4ef8

Sumarin Sikke’s-ravintola on palvellut asiakkaitaan Tehtaankadulla pari vuotta.

Pursiseura Espoon Merenkävijät on valinnut kotisatamaansa Espoon Haukilahteen uuden ravintoloitsijan. Kokki, ravintoloitsija ja keittokirjailija Sikke Sumari avaa yhdessä NoHo Partnersin kanssa seuran tiloihin Haukilahden rantaan uudistetun makasiiniravintolan kesäkaudelle 2021.

Ravintola tulee olemaan auki vuoden ympäri tarjoten sesonkien mukaan valmistettua lounasta ja illallista, moninaisia yksityistilaisuuksia ja tapahtumia sekä kaikkea sitä, mitä niin alueen asukkaat kuin pursiseuralaiset ravintolaltaan toivovat.

– Uskon, että Haukilahti ja koko pääkaupunkiseutu on valmis astumaan uuteen upeaan ravintolaani ja nauttimaan sen tunnelmasta ja herkullisesta ruoasta ravintolan avautuessa kesäkuussa. Kunnianhimoisena tavoitteenamme on, ei enempää eikä vähempää, kuin avata maailman paras pursiseuran tiloissa toimiva ravintola, sanoo Sikke Sumari, joka on jo täydessä työn touhussa suunnitellessaan ravintolan uutta ilmettä ja makumaailmaa sekä etsiessään sopivaa henkilökuntaa.

Tilojen uudistuksessa tullaan keskittymään viihtyisyyden lisäämiseen sekä ravintolasalissa että ulkotiloissa. Kohteen ylpeys tulee olemaan terassi, jossa on mahdollista nauttia ravintolan antimista ympäri vuoden. Salista tulee olemaan näkyvyys keittiöön, jotta myös kokkien on mahdollista kommunikoida asiakkaiden kanssa. Sisustuksessa tullaan huomioimaan vuodenaikojan vaihtelut niin, että ravintola kutsuu nauttimaan myös kesäsesongin ulkopuolella.

– Matalan kynnyksen ja helposti lähestyttävän palvelun avulla haetaan sopivalla tavalla kotoisaa tunnelmaa, jotta espoolaiset voivat tuntea ravintolan ikiomaksi olohuoneekseen. Asiakkaiksi odotetaan alueen asukkaiden, pursiseuran jäsenien sekä matkailijoiden lisäksi kaikkia heitä, joita herkullinen ruoka merellisessä miljöössä houkuttaa, kertoo Sumari.

Kohti jälleenrakentamisen aikakautta

Haukilahden uudet ravintolaoperoijat Sikke Sumari ja NoHo Partners valikoituivat vuokrasopimuksen kilpailutuksen kautta useiden hakijoiden joukosta. Vuokrasopimus alkaa 1.5.2021.

– NoHo Partners on yksi maamme merkittävimpiä ravintola-alan toimijoita ja Sikke intohimoinen visionääri. Uskomme sopimuksen tuovan meille vakautta sekä mahdollisuuden ravintolatoiminnan uudistamiseen huomioiden alan uusimmat tuulet ja kunnioittaen lähes 60-vuotiaan seuramme jäsenistön tarpeita, sanoo Espoon Merenkävijöiden kommodori Jan Tjurin.

Sumari aikoo itse olla Haukilahdessa läsnä samoin kuin omassa Sikke’s-ravintolassaan Tehtaankadulla, jota hän on luotsannut menestyksekkäästi parin vuoden ajan.

– Sikke Sumari on minulle esikuva yrittäjyydestä, sinnikkyydestä ja korkean laatutason vaalimisesta. Nämä ovat niitä ominaisuuksia, joita alamme tarvitsee noustakseen taas jaloilleen koronaiskun jälkeen. Espoo taas on Suomen toiseksi suurin ja kehittyvä kaupunki, jonka ravintolamarkkinaa olemme pitkään tutkineet ja etsineet sopivaa kohdetta. Haukilahden makasiiniravintola on yksi Espoon salaisista helmistä, jonka kukoistukseen herättäminen on Sikelle ja meille kunnia-asia, kommentoi NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

DTM muuttaa pois Mannerheimintieltä

23845885_1762759177089279_1166612513673925909_o

Haikein mielin kerromme, että DTM suljetaan toistaiseksi. Olemme purkaneet vuokrasopimuksemme ja DTM:n toiminta ei enää jatku ravintolan nykyisessä osoitteessa Mannerheimintiellä. Tavoitteenamme on avata DTM toiseen paikkaan ja olemme jo alkaneet etsiä uutta tilaa.

Syy DTM:n sulkemiseen on naapurikiinteistöön rakennetusta uudesta hotellista tehdyt meluvalitukset sekä Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden päätös asiassa. DTM:n Puumabaarissa soitettavan musiikin ääniä kuuluu kolmeen hotellihuoneeseen.

Meluongelmaan on etsitty ratkaisua ongelman ilmenemisestä lähtien. Viime kuukausina olemme yhdessä asiantuntijoiden kanssa pyrkineet vähentämään muualle kantautuvaa melua tekemällä muutoksia DTM:n talon rakenteisiin. Valitettavasti rakenteelliset muutokset eivät riittäneet ratkaisemaan ongelmaa, vaan DTM:ssä soitettu musiikki kantautuu edelleen hotelliin. Tästä johtuen emme voi enää harjoittaa yökerhotoimintaa DTM:n nykyisessä osoitteessa.

Meluongelman lisäksi koronavirus on asettanut omat haasteensa ravintolan toiminnalle. DTM on ollut suljettuna koronaviruksen vuoksi maaliskuun alusta saakka ja toiminnan keskeyttäminen on luonnollisesti vaikuttanut DTM:n, kuten monien muidenkin ravintoloiden, tilanteeseen negatiivisesti.

Haluamme kiittää kaikkia teitä ihania ihmisiä, jotka olette käyneet juhlimassa DTM:ssä. Juuri TE teette DTM:stä ainutlaatuisen paikan. Kiitämme myös kaikkia niitä upeita tyyppejä, joiden kanssa meillä on ollut kunnia tehdä töitä viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

We Will Dance Again! Meillä on jo nyt ikävä teitä kaikkia, emmekä malta odottaa, että pääsemme taas juhlimaan yhdessä, kun uusi DTM avataan. Missä sinä haluaisit uuden DTM:n avaavan? Voit kommentoida asiaa Facebookissa.

Filed Under: DTM

Fazer sulkee kaikki kahvilansa

868de592f8bf7db4_400x400ar

Fazer vastaa Suomen hallituksen ja pääministerin pyyntöön toimia vastuullisesti ja sulkee kaikki Fazer Café-kahvilansa lauantaista 28.3.2020 lähtien toistaiseksi. Myös ikoninen Fazer Café Kluuvikatu 3 sulkee ovensa.

Viranomaisten määräyksestä johtuen tehtävä etätyö ja liikkumisen rajoittaminen ovat vaikuttaneet merkittävästi Fazer Retail liiketoiminta-alueeseen (Fazer Café – kahvilat ja Gateau leipomomyymälät). Fazer Experience -vierailukeskuksessa kävi viime vuonna 230 000 vierailijaa. Näyttelytoiminta suljettiin jo 13.3. ja eilisestä alkaen vierailukeskus on ollut suljettu.

Hallituksen esityksen mukaisesti Fazer Retail sulkee kaikki kahvilat ja ravintolat sekä pitää ne kiinni toukokuun loppuun asti. Helsingin Munkkivuoren ja Töölön Fazer Café -kahvilat muutetaan leipomomyymälöiksi ja ne pidetään auki kuluttajia palvelevina leipomomyymälöinä toukokuun loppuun asti. Fazer palvelee kuluttajia myös edelleen eri puolilla pääkaupunkiseutua sijaitsevissa Gateau- leipomomyymälöissä. Helsingin Sörnäisissä sijaitseva artesaanileipomo jatkaa leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistamista Gateau-leipomomyymälöille.

Tilanne on poikkeuksellinen, mutta ei ainutlaatuinen Fazerin pitkässä historiassa. Esimerkiksi talvisodan ja jatkosodan aikana Fazerin omistuksessa tuolloin ollut Kalastajatorppa muutettiin sotasairaalaksi ja Hangossa sijainnut keksitehdas evakuoitiin kokonaan toiselle paikkakunnalle. Tehtaiden valmistusta ja Kluuvikadun ikonisen kahvilan tarjontaa muokattiin yhteiskunnan tarpeen ja sen mukaan, mitä raaka-aineita oli saatavilla. Toiminta on muuttunut mutta ei koskaan lakannut.

”Tilanne on erittäin vakava ja saattaa kestää vielä useita kuukausia. Teemme kaikkemme ihmisten turvallisuuden ja liiketoimintamme jatkuvuuden turvaamiseksi. Sopeutamme ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa. Kannamme erityistä huolta henkilöstöstämme, joka on jatkanut työtään ja palvellut asiakkaitamme esimerkillisesti.  Haluamme jatkossakin tarjota ihmisille vastuullisesti tuotettua, laadukasta ruokaa”, sanoo Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum.

Fazerin tuotanto toimii normaalisti

Kaikki Fazerin tehtaat, leipomot ja myllyt toimivat täydellä kapasiteetilla ja toimittavat tuotteita normaalisti.

Talousvaliokunta tukee hallituksen esitystä ravitsemisliikkeiden aukiolon väliaikaiseksi rajoittamiseksi

restaurant-sign-11298996686NQf

Eduskunnan talousvaliokunta tukee hallituksen esityksen (HE 25/2020 vp) hyväksymistä. Hallitus ehdottaa majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaista muuttamista siten, että ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta. Hallituksen esitys on osa toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta koronavirustilanteessa.

 Tuotteiden ulosmyynti asiakkaille ravitsemisliikkeiden tiloista olisi kuitenkin sallittua. Suoraan asiakkaille tapahtuvan myynnin ohella säännös mahdollistaisi ruokalähettipalvelujen toiminnan mukaan luettuna ravitsemisliikkeen omat ruoan toimituspalvelut.

Sulkemisen ulkopuolelle rajattaisiin lain 1 §:n 3 momentissa tarkoitetut henkilöstöravintolat. Mainittu säännös kattaa yhteisön, säätiön tai laitoksen omalle henkilökunnalle tai muuten rajoitetulle henkilöpiirille tarkoitetun ruoan tai juoman tarjoamisen.

Käytännössä säännös tarkoittaisi, että esimeriksi vanhainkodit, sairaalat mukaan lukien esimerkiksi mielisairaalat ja vammaisten hoitoon tarkoitetut yksiköt, varuskunnat, vankilat, päiväkodit ja koulut sekä teollisuuslaitosten henkilöravintolat voisivat jatkossakin olla avoinna.

Lakimuutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

Talousvaliokunnan mietinnön voi lukea eduskunnan verkkosivuilla:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/TaVM_5+2020.aspx

Talousvaliokunta sai asiasta lausunnon perustuslakivaliokunnalta. Lausunnon voit lukea täältä: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/PeVL_7+2020.aspx

Ravintolat sulkeutuvat asiakkailta, ruokaa voi kuitenkin tilata ja noutaa

padlock-1563444487PWR

Suomessa vallitsee koronaviruksen vuoksi poikkeusolot ja koronaviruksen leviämisen estämiseksi ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat suljetaan asiakkailta mahdollisimman pian. Hallitus antoi 24.3.2020 asiaa koskevan hallituksen esityksen eduskunnalle, joka aloittaa asian käsittelyn välittömästi. Tarkoituksena on suojata väestöä ja turvata yhteiskunnan toiminta. Muutokset ovat voimassa 31.5.2020 asti.

Ruuan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin sallittua. Asiakas tai ruokalähetti voi hakea valmiit annokset ravitsemisliikkeestä tai ravintola itse toimittaa annokset suoraan asiakkaille.

Sulkeminen ei koske sellaisia ravintoloita, jotka eivät ole avoinna yleisölle eli esimerkiksi henkilöstöravintoloita tai oppilaitosten ruokaloita.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee mahdollisimman pian lisätietoa yrityksille ja kansalaisille ravintoloiden sulkemisesta.

Tukea yrityksille on tarjolla

Yrittäjän kannattaa ottaa rahoitusvaikeuksissa ensimmäisenä yhteyttä omaan pankkiin ja muihin yrityksen rahoittajiin. Pankit ovat jo viestineet valmiudesta lyhennysvapaisiin ja maksuaikajoustoihin koronan aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. Valtio tukee omilla toimillaan pankkien kykyä rahoittaa yrityksiä.

Yritykset voivat hakea tukea Business Finlandista, joka avasi 19.3.2020 kaksi uutta rahoituspalvelua, joilla pyritään lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia. Rahoituspalvelut on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta.

Rahoituspalvelujen kohteena ovat matkailu ja matkailun oheispalvelut, mutta myös luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa. Rahoitus on tarkoitettu yritykselle uusien liiketoimintojen selvittämiseen ja kehittämiseen poikkeusoloissa.

Myös ELY-keskukset ovat varautuneet tukemaan ravintolayrittäjiä koronaviruksen aiheuttamassa ahdingossa ja ELY-keskusten yritysten kehittämishankkeita suunnataan erityisesti palvelualojen pk-yrityksille koronaviruksesta aiheutuvien vaikutusten hallintaan ja ehkäisemiseen myönnettäviin avustuksiin.

Yrittäjille suunnattu Talousapu-neuvontapalvelu neuvoo yrittäjiä talous- ja maksuvaikeuksissa. Neuvontapalvelun valtakunnallinen puhelinnumero on 02950 24880 (arkisin 9.00–16.00)

Ravintola Palace voittaja Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 -äänestyksessä – pohjoisen maut ja keittiöt vahvassa nousussa

72693214_968722820149230_7749454073933332480_n

Helsinkiläinen Ravintola Palace on maan paras ravintola tällä hetkellä. Palace äänestettiin selvästi voittajaksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 -äänestyksessä. Seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Baskeri & Basso Bistro, Inari ja Olo. Kahden edellisen vuoden voittaja, helsinkiläinen Grön, oli viides. Listan tulokset julkistettiin tänään avautuneilla Gastro Helsinki -messuilla Messukeskuksessa.

Keittiöpäällikkö Eero Vottosen luotsaama Ravintola Palace otti oman paikkansa Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen kärjessä. Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola sai listauksessa selvästi eniten ääniä. Äänestykseen osallistui noin 350 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata.

Palace äänestettiin myös voittajaksi kolmessa eri kategoriassa. Se oli ykkönen sarjoissa Paras ruoka, Paras kalaravintola ja Paras kahvi. Ravintolalla on myös yksi Michelin-tähti.

”Eero Vottosen johtama nuori kokkitiimi lähtee tasapainoisen kokonaisuuden luomisesta. Makumaailma etenee harkittujen etappien kautta, joka on koettavissa makuprofiilien ja rakenteiden kautta, joihin pelkistetty visuaalisuus liittyy”, kirjoittaa perusteluissa Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Äänestyksessä kuusi seuraavaa kärkisijaa menivät nekin Helsinkiin. Toiseksi sijoittui Baskeri & Basso Bistro (Paras palvelu ja Paras työnantaja). Ravintola tunnetaan myös nimellä BasBas. Seuraavina olivat Inari, Olo, kahden edellisen vuoden voittaja Grön, Vinkkeli ja Savoy. Paras Helsingin ulkopuolinen ravintola oli kahdeksanneksi sijoittunut Kaskis Turusta.

Ensimmäistä kertaa äänestyksessä annettiin myös henkilölle eli vuoden ravintolavaikuttajalle.  Ammattilaisten ammattilainen (kumppanina Gastro Helsinki -messut) on pitkän linjan keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Pekka Terävä Olo-Groupista Helsingistä. Äänestäjiltä kysyttiin ennakkoluulotonta ja idearikasta alan kehittäjää. Hän luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii alan esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta.

Listan ja äänestyksen toteutti horeca-alojen media Viisi Tähteä pääkumppaninaan ruoka- ja ravintolayhteisö Toptaste. Muita yhteistyökumppaneita ovat Gastro Helsinki 2020 -messut sekä Artek / Vitra, Wihuri-Aarnio-Metro-tukku ja Fredman.

Pohjoinen keittiö nostaa arvostustaan

Suomen 50 parhaan ravintolan listalla on jälleen uusia ravintoloita ja nousijoita. Samalla moni tuttu ravintola jäi listauksen ulkopuolelle. Varsinkin nousijoista on tehtävissä johtopäätös, että pohjoiset maut ja keittiö ovat nostaneet arvostustaan.

”Viime vuonna klassisuus ja klassinen keittäminen nousivat selvästi trendiksi, joka vahvistui tänä vuonna entisestään. Taustalla on löytää vakaa peruskallio epävarmoina aikoina. Lisäksi on välillä katsottava taakse päin, jotta voi jälleen olla innovatiivinen uudistaja”, päätoimittaja Eeropekka Rislakki analysoi.

Rislakin mukaan tämän vuoden selkeä ilmiö on pohjoisten raaka-aineiden ja keittiön esiin nousu Lapin voimalla.

”Asialla on merkitystä, koska alueellisen keittiön korostuminen kertoo siitä, että ruokakulttuurimme ytimen pohdinta jatkuu – ei ole olemassa suomalaista yhtenäistä ruokakulttuuria, joka olisi kaikille yhteinen paketti vaan se on monta pientä sisäkkäistä pakettia: Lappia, Karjalaa, Järvi-Suomea, saaristoa jne.”, Rislakki jatkaa.

Listan ravintoloista 17 on Helsingin ulkopuolelta

Ravintoloita listalla on 33 Helsingistä ja 17 muualta maasta, joista viisi on Turusta ja neljä Tampereelta. Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on Aanaar Inarista (23.). Pohjois-Suomen ravintoloista listalla ovat mukana myös Tapio Posiolta (14.), Ostroferia Oulusta (22.) ja Sky Kitchen & View Rovaniemeltä (31.).

Suomalaisessa ravintolaelämässä ja gastronomiassa tapahtuu todella paljon. Innovatiivista ja laadukasta jälkeä syntyy pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mitä alan ammattilaiset myös arvostavat. Etelässä asuvat ruokakulttuurin vaikuttajat ja ravintolaväki käy myös ilahduttavasti eri puolilla maata tutustumassa hyviin ravintoloihin. Niiden tekemistä ja osaamista arvostetaan ennakkoluulottomasti.

Suomen 50 parhaan listalle nousi ravintoloita Helsingin ohella Inarista, Joensuusta, Kangasalta, Kirkkonummelta, Porvoosta, Posiolta, Oulusta, Rovaniemeltä, Tampereelta ja Turusta. Maakuntien ykköspaikat peittosivat jälleen monet pääkaupungin klassikot ja uudet kokeelliset ravintolat.

Horeca-alojen ammattilaiset antoivat äänensä

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholiala sekä mm. ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiset.

Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia. Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintolan konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen, kokemuksen ja tunnelman arviointi.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan lisäksi nousevat esille eri sarjat. Alakategorioita ovat Paras ruoka, Paras eettinen, Paras innovatiivinen, Paras työnantaja, Paras sisustus, Paras tunnelma, Paras liha, kala ja kahvi sekä Ammattilaisten ammattilainen.

Kunkin ravintolan perustelut ovat luettavissa Viiden Tähden verkkosivuilta www.viisitahtea.com. Siellä julkistetaan myös sijoille 51-100 päätyneiden ravintoloiden nimet.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020

1. Palace, Helsinki
2. Baskeri & Basso Bistro, Helsinki
3. Inari, Helsinki
4. Olo, Helsinki
5. Grön, Helsinki
6. Vinkkeli, Helsinki
7. Savoy, Helsinki
8. Kaskis, Turku
9. Ora, Helsinki
10. Demo, Helsinki

11. C, Tampere
12. Kuurna, Helsinki
13. Alexanderplats, Helsinki
14. Tapio, Posio
15. Muru, Helsinki
16. Mami, Turku
17. Ultima, Helsinki
18. Finnjävel, Helsinki
19. Nolla, Helsinki
20. Wino, Helsinki

21. Bistro O Mat, Kirkkonummi
22. Ostroferia, Oulu
23. Aanaar, Inari
24. Ravinteli Huber, Tampere
25. Ravinteli Bertha, Tampere
26. Nokka, Helsinki
27. Kakolanruusu, Turku
28. SicaPelle, Porvoo
29. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
30. Kajo, Tampere

31. Sky Kitchen & View, Rovaniemi
32. Kultá Kitchen & Bar, Helsinki
33. Paakari, Kangasala
34. Pastis, Helsinki
35. Hello Stranger, Helsinki
36. Yes Yes Yes, Helsinki
37. Kosmos, Helsinki
38. Farang, Helsinki
39. Ragu, Helsinki
40. Penélope, Helsinki

41. Local Bistro, Joensuu
42. Nude, Helsinki
43. Maannos, Helsinki
44. Spis, Helsinki
45. Gaijin, Helsinki
46. Plein, Helsinki
47. Smör, Turku
48. Sikke’s, Helsinki
49. Ludu, Turku
50. Old Boy BBQ, Helsinki

Gastro Helsinki 11.–13.3.2020 – Joka toinen vuosi Helsingin Messukeskuksessa järjestettävä Suomen johtava ravintola- ja ruoka-alan ammattilaisten tapahtuma esittelee alan uutuudet ja trendit.

KRISTIAN VUOJÄRVI TIIMEINEEN AVAA KORKEATASOISEN RAVINTOLAN HELSINGIN KESKUSTAAN

f4eae15a-b2f5-429e-b7cf-e40757de98f3-w_576_h_2000

Mallinnuskuva ravintolasta

KV Restaurants Oy:n kasvu jatkuu, kun Kristian Vuojärvi tiimeineen avaa 50 paikkaisen ravintolan Wuorion historialliseen taloon Unioninkadulle. Ravintola avautuu Vapuksi 2020 ja ravintolan ensimmäinen kattaus kantaa nimeä ”Ylellinen Vappu”.

Tämän uuden korkeatasoisen ravintolan makumaailma rakentuu Ranskalais- skandinaavisista valmistustavoista. KV Restaurants Oy:n tyyliin ravintolassa tullaan maistamaan sesonkien laadukkaat ja puhtaat raaka-aineet pöytiin saatettuna.

Ravintoloitsija Kristian Vuojärvi:

”Tämänkaltainen ravintola on puuttunut Helsingin ja Suomen ravintolatarjonnasta vuosia. Haluamme tuoda suomalaiset klassiset maut sekä ranskalaisen keittotaidon takaisin ravintolakulttuuriin. Tämä tarkoittaa sitä, että ruoka tullaan valmistamaan erilaisin tekniikoin ja annokset on koottu tarkoin harkituista elementeistä yhdistäen perinteisiä makumaailmoja uusilla raikkailla tavoilla. Ravintolan annoksissa ja makumaailmassa maistuu tulevan ravintolan keittiömestarin Simo Pietarisen ja minun yhteinen näkemyksemme tämän päivän huippugastronomiasta.”

Tulevan ravintolan keittiöpäällikkö Simo Pietarinen lisää:

”Haluan tuoda esiin yhteistä taivaltamme Suomen kokkimaajoukkueessa, molempien vahvuuksia erilaisissa keittiötyyleissä ja yhdistää ne unohtumattomaksi illalliseksi riippumatta syökö asiakas lyhyesti tai keittiön suositusmenun mukaisesti.”

Ravintola avataan historialliseen Wuorion taloon. Wuorion talo on kokenut täydellisen muodonmuutoksen vuoden 2019 lopulla.

Ravintolan nimi pidetään vielä salaisuutena ja julkaistaan viimeistään 1.3.2020 ”Ylellisen Vappu”- kattauksien ennakkomyynnin yhteydessä. Kattauksien myynti julkaistaan KV Restaurants Oy:n Facebook- ja Instagram- sivuilla (@kvrestaurants), paikat täytetään varausjärjestyksessä ja niitä tulee vain rajoitetusti.

KV Restaurants Oy
Pohjoisesplanadi 21
00100 Helsinki

http://www.kvrestaurants.fi