Maailman ensimmäinen WEGAN-ravintola avautuu torstaina Tampereen Keskustorilla

Maailman ensimmäistä WEGAN-konttiravintola sai teippaukset viime yönä.

Ruokayhteisö WEGANissa kokkeja on ympäri maailman. He kehittävät sekasyöjillekin maistuvaa kasvisruokaa.

Kasviswrappeja Lontoon sykkeestä ja smoothieta Australian auringon alta – mutta tehtynä käsin ihan lähellä. Tällaista on luvassa Tampereen Keskustorin Kesäkeitaalla.

WEGAN on uudenlainen ruokayhteisö, jonka tarkoituksena on syödä maailma ja ilmasto paremmaksi. WEGANin vegaaniruokaan erikoistuneet ammattikokit viidessä maasta, Kanadasta Espanjaan, ovat loihtineet reseptejä, joita päästään maistamaan Tampereelle avattavassa WEGAN-konttiravintolassa.

Alunperin digitaalisena yhteisönä liikkeelle lähtenyt WEGAN haluaa tarjota herkullista ja laadukasta vegaanista ruokaa suurelle yleisölle. Ruokien kriteereinä on, että ne häviävät myös lihansyöjien lautasilta. Smoothiet, wrapit ja burgerit eivät yritä olla lihan korvikkeita, vaan hyviä ruokia, jotka nyt sattuvat olemaan vegaanisia.

–       Olemme saaneet ilahduttavan vastaanoton WEGANille ja hienoja kokkeja ympäri maailman, jotka tekevät meille reseptejä. Hyvät reseptit voivat tulla mistä tahansa ja mennä minne tahansa, sanoo WEGANin perustaja Ilkka Hynninen.

Tampereelle avattava ravintola on esimerkki WEGANin toimintalogiikasta: lyödään hynttyyt yhteen kokeneen paikallisen toimijan kanssa. Tampereella ravintolan operoijana toimii pitkän linjan ravintolayhtiö Restbar.

Sinäkin voit olla WEGAN-kokki

Vaikka WEGANin ravintolareseptiikka on ammattikokkien luomaa, WEGAN etsii reseptejä myös kotikokeilta. Tänä kesänä teemana on maailman helpoin vegaaninen resepti, joista parhaimmat julkaistaan ruokakirjassa. Nyt jotkut niistä pääsevät myös konttiravintolan asiakkaiden lautasille. Kuka tahansa voi osallistua reseptihaasteeseen wegan.comissa ja Instagramissa.

–       Meille on tullut jo satoja tosi hienoja ehdotuksia yhteisöltämme, mutta mukaan mahtuu. Haluamme tällä teemalla osoittaa, että ympäristöystävällinen vegaaninen ruoka voi olla helppoa, huokeaa ja hyvänmakuista.

Ensimmäisenä etsinnässä on maailman helpoin vegaaninen jälkiruoka, myöhemmin smoothiet ja brunssiainekset.

Mikä kasvisruuassa oikein kiikastaa – WEGAN tutkii kesän aikana

WEGANin saaman palautteen perusteella moni haluaisi syödä vegaanisesti, ainakin silloin tällöin ilmasto- tai terveyssyistä. Kuitenkin tämä koetaan hankalaksi ja kalliiksi. Tämän takia WEGAN teettää Taloustutkimuksella tutkimuksen, miten ihmiset söisivät jos pystyisivät ja miten he syövät todellisuudessa.

–       On kiinnostavaa tutkia, millaisia syömäreitä suomalaiset ovat – ja millaisia he haluaisivat olla. Ja mikä siinä oikein kiikastaa, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen.

WEGAN-konttiravintola on avoinna 1.7.-15.9. klo 11-19 Tampereen Keskustorin Kesäkeitaalla.

Tutkimustulokset julkistetaan alustavan aikataulun mukaan 30.7. klo 10 WEGAN-ravintolassa.