Bodega Salud uudistaa tarjontaansa – kaupungin paras on nyt entistäkin parempi

d601deb0-9cfd-4c08-b381-5f2bc2eba658

Bodega Salud on palvellut asiakkaitaan Tampereella yli 40 vuotta. Kuva: Salud

Jo yli 40 vuotta Tampereen ravintolakentällä vaikuttanut espanjalaistyylinen ravintola Bodega Salud uudistaa tarjontaansa ja panostaa jatkossa entistä vahvemmin kotimaisen rotukarjan laatulihaan.

Tunnustusta ulkomaita myöten kerännyt tamperelaisravintola Bodega Salud tunnetaan niin eksoottisia makuja tarjoavasta ruokalistastaan kuin laadukkaista pihveistään. Pidetty ravintola satsaa vastaisuudessa entistä enemmän siihen, että lautasella lepäävä pihvi on ehtaa kotimaista laatua ja peräisin parhaasta rotukarjasta.

– Kotimaisuus ja vastuulliset valinnat tulevat näkymään Saludin tarjonnassa entistäkin vahvemmin. Ruokalistaa on uudistettu perinteitä kumartaen, valikoimaa on laajennettu ja raaka-aineisiin panostettu, kertoo Restamaxin linjajohtaja Eero Aho.

Entistäkin mureampaa laatulihaa lautasille

Salud aloittaa yhteistyön Lihatukku Harri Tammisen kanssa. Vuonna 1994 perustettu perheyritys on erikoistunut kotimaisen laatulihan leikkaamiseen. Tammisen sopimuskasvattajatiloilla karjan hyvinvointi on huomioitu niin liikkumatilan, ravinnon kuin eläinten välisen kanssakäymisen suhteen.

– Meillä suurin osa työvaiheista tehdään käsityönä. Kaikki pihvimme leikataan käsin, ja ne käyvät vaa’an päällä yksitellen. Maun ja laadun takuuna on, että kaikki fileet mureutetaan ennen leikkuuta mureutusvarastossamme, kertoo Tammisen myyntipäällikkö Petri Huhta.

Suomessa kasvatettavista naudoista vain noin 10 % on rotukarjaa. Sen liha on tunnettu mureudestaan, mehukkuudestaan ja herkullisesta maustaan. Jatkossa kaikki Saludin sisäfileetuotteet, mukaan lukien maankuulu pippuripihvi, tulevat Tammisen rotukasvattajatiloilta.

– Kaikki lihamme ovat peräisin pihvikarjasta, joka on kasvatettu syötäväksi. Meille eettisyys ei ole pelkkä mainoslause, vaan me myös noudatamme sitä ja vaadimme toimittajiltamme samoja arvoja. Lihojemme jäljitettävyys on omaa luokkaansa. Tarjoilija pystyy kertomaan asiakkaalle liharodun ja miltä tilalta se on lähtöisin, Huhta toteaa.

Tamminen on tehnyt yhteistyötä Restamaxin kanssa aiemminkin. Muun muassa Särkänniemen ja Linnanmäen Midhillien rotuburgereiden liha on Tammiselta peräisin.

– Restamax on meille täydellinen kumppani, sillä arvostamme laatua, kotimaisuutta ja lihan grillausvalmistustapaa. Saludissa yhdistyvät nämä kaikki elementit, ja siksi tuotteidemme saaminen maineikkaan ravintolan listalle on meille ilo ja kunnia, Huhta ylistää.

Uusi menu, uudet konkarit

Espanjalaisia makuja suomalaisittain tarjoileva Bodega Salud perustettiin vuonna 1974. Siihen aikaan hämmästystä aiheuttivat muun muassa paella ja tuoreista kasviksista ja hedelmistä koottu salaattipöytä.

– Suositun salaattipöydän tarjontaa on lisätty ennestään, ja se pitää jatkossa sisällään enemmän variaatioita. Vihreitä valintoja, hedelmiä, salaatteja, pähkinöitä ja juustoja, kertoo Saludin ravintolapäällikkönä aloittanut pitkänlinjan ravintolakonkari Mika Lintula.

Saludin pippuripihvi äänestettiin Suomen parhaaksi ravintolaruoaksi vuonna 2005. Pihviklassikon lisäksi Salud on hurmannut kävijänsä erikoisuuksillaan, kuten alligaattorin, biisonin, emun ja strutsin lihalla.

– Vuosien varrella suosituiksi muodostuneet klassikkoannokset, kuten rosvopaisti ja valkosipulihärkä, tulevat olemaan uudistuneessa menussa isossa roolissa. Kevään mittaan tulemme yllättämään vierailijamme myös erilaisilla teemamenuilla, Lintula raottaa tulevaa.

Saludin uutena keittiöpäällikkönä on aloittanut toinen pitkään alalla vaikuttanut tekijä Lasse Niemelä. Uudistunut menu on saatavilla 26.2. alkaen. Bodega Salud kuuluu ravintolayhtiö Restamaxin omistukseen.

Bodega Salud
Tuomiokirkonkatu 19, 33100 Tampere
Puh. +358 20 741 2121
www.salud.fi

Aukioloajat:
Ma–to 11–23
Pe 11–24
La 13–24
Su 13–21

Salud tuo kuuluisan japanilaisen Kobe-lihan toisena ravintolana Suomeen

fea9c690-9cb6-451d-98d2-c3fc80763855

 

Saludin emäntä Hanna Niemi (vas.), keittiöpäällikkö Toni Leskinen, Wagyu-asiantuntija Mr. Nozumo Dojo ja Restamaxin hallituksen jäsen Mika Niemi kutsuvierastilaisuudessa Saludissa 4.3.2015. Kuva: Ronja Honko

Espanjalaistyylinen tamperelaisravintola Salud ja maailman laadukkaimpien lihojen maahantuontiin erikoistunut Gastoria EF tekevät pihvihistoriaa tuomalla naudanlihan aatelina pidetyn Wagyu-rodun Kobe-härän Saludin listalle 16.3. lähtien.

Ravintola Saludin ja Suomen ainoan Kobe-lihan maahantuoja Gastoria EF:n ansiosta laatulihan ystävillä koittavat pian onnen päivät, kun Saludin listalla tavataan jatkossa Kobe- ja Satsuma-härkä. Tämä japanilainen Wagyu-liha tulee osaksi Saludin ruokalistaa Surf & Turf -tyyppisenä annoksena, jossa Kobe komeilee hummerin rinnalla sekä Beef tasting -annoksena, joka sisältää Black Angus Flat Iron -pihviä, Satsuma-härkää sekä vapaana ulkona kasvanutta Dingley Dell -possua, jota tarjoillaan maailmalla mm. Gordon Ramsayn ja muissa huippuluokan ravintoloissa.

Salud tekee historiaa kansainväliselläkin tasolla

Aiemmin japanilaista Wagyu-rodun Kobea on ollut Suomessa saatavilla ainoastaan Gaijinissa Helsingissä. Saludin keittiöpäällikkö Toni Leskinen on innoissaan laatulihan saapumisesta Tampereelle.

– Maailman arvostetuimpiin lihoihin kuuluva Kobe on Wagyu-karjan tunnetuin laji. Vaikka sen maasta vienti Japanista vapautettiin vuonna 2012, on Koben saatavuus Euroopassa vieläkin hyvin rajallista. Tarjoilimme ensimmäistä kertaa koko Suomen ravintolahistoriassa aitoa sertifioitua Wagyu-lihaa viime lokakuussa, ja nyt on hienoa saada se vihdoin myös virallisesti listallemme, iloitsee Leskinen.

25c8abb6-43f1-4d76-925f-b1ec622c4ced-main_image

Saludin kokki Mikko Lemmetty (vas.), keittiöpäällikkö Toni Leskinen sekä vuorovastaava Jaana Kuusimäki saavat pian valmistaa asiakkailleen harvinaista Kobea. Kuva: Ronja Honko

Marmoripinnastaan, terveellisestä rasvastaan ja pehmeästä rakenteestaan tunnetulla Wagyu-lihalla on tarkat laatukriteerit puhtaan perimän varmistamiseksi.

– Useilla ravintoloilla on listallaan Kobe-tyylistä lihaa esimerkiksi Australiasta, mutta aito ja oikea japanilainen Wagyu-karja on syntynyt ja kasvatettu Japanissa. Salud löytyykin jatkossa Gastoria EF:n yhteydestä maailmankuululta ja harvinaiselta Shop List – the Designed Registration Store for Kobe Beef -listalta, jonne listataan Kobe-lihan viralliset jälleenmyyjät ja maahantuojat ympäri maailmaa. Listalle pääsyn merkiksi sekä luvasta valmistaa ja myydä 100 % puhdasrotuista Kobea Saludiin toimitetaan pronssinen patsas ja sertifikaatti. Tämä on Suomessa hyvin harvinaista, Gastoria EF:n myyntijohtaja Tommi Lillrank kertoo.

Wagyu-guru lanseerasi uutuuden Japanese Beef -illassa

Saludissa järjestettiin Kobe-lihan lanseerauksen kunniaksi kutsuvierastilaisuus keskiviikkona 4.3. Pääpuhujana oli japanilainen arvostettu Wagyu-guru Mr. Nozumo Dojo, jonka yritys ADiRECT kuuluu Japanin merkittävimpiin Wagyu-lihan tuottajiin.

Mr. Dojon esityksen aikana lihoihin tutustuttiin maistelumenun myötä: Kobe-ulkofilee sashimi, grillattu Satsuma-entrecote, Dingley Dell -porsaan noisetti sekä Black Angus -sisäfilee vakuuttivat hienolla rakenteellaan ja omintakeisilla mauillaan. Wagyu-ekspertin mukaan japanilaisen häränlihan laatu selittyy paikallisilla ympäristöolosuhteilla ja karjasta huolehtimisella.

– Meillä on härän kasvattamiselle Japanissa hyvinkin otolliset olosuhteet: neljä vuodenaikaa kukin sopivissa lämpötiloissa – raikkaan vuoristoveden ja laadukkaan rehun äärellä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin taata karjalle stressitön ja onnellinen elämä. Ruoasta huolehtimisen lisäksi eläimiä usein hierotaan ja harjataan, ja niiden hyvinvointia tarkkaillaan. Jokainen lauma identifioidaan omalla 10-numeroisella sarjallaan, jonka avulla myös terveysviranomaiset pääsevät valvomaan karjan laatua, Mr. Dojo valottaa.

deac7353-0ca6-44a0-b801-56ccabb690fa

 

Kobe-ulkofilee sashimi. Kuva: Ronja Honko

Wagyu-tietoutta

* Wagyu-karjaan kuuluu neljä japanilaista rotua, joita ovat Japanese Polled, Japanese Shorthorn, Japanese Brown ja Japanese Black.
* Kobe- ja Satsuma-härkä ovat Japanese Black -lihaa, ja niiden nimet viittaavat alueisiin, joilta härkä on peräisin.
* Kobe-härkää teurastetaan Euroopan markkinoille kuukausittain vain 24 kappaletta.

Bodega Salud
Tuomiokirkonkatu 19, 33100 Tampere
www.salud.fi

Avoinna:
ma–ti klo 11.00–23.00, ke–pe klo 11.00–24.00, la klo 13.00–00.30, su klo 13.00–21.00