Salud tuo kuuluisan japanilaisen Kobe-lihan toisena ravintolana Suomeen

fea9c690-9cb6-451d-98d2-c3fc80763855

 

Saludin emäntä Hanna Niemi (vas.), keittiöpäällikkö Toni Leskinen, Wagyu-asiantuntija Mr. Nozumo Dojo ja Restamaxin hallituksen jäsen Mika Niemi kutsuvierastilaisuudessa Saludissa 4.3.2015. Kuva: Ronja Honko

Espanjalaistyylinen tamperelaisravintola Salud ja maailman laadukkaimpien lihojen maahantuontiin erikoistunut Gastoria EF tekevät pihvihistoriaa tuomalla naudanlihan aatelina pidetyn Wagyu-rodun Kobe-härän Saludin listalle 16.3. lähtien.

Ravintola Saludin ja Suomen ainoan Kobe-lihan maahantuoja Gastoria EF:n ansiosta laatulihan ystävillä koittavat pian onnen päivät, kun Saludin listalla tavataan jatkossa Kobe- ja Satsuma-härkä. Tämä japanilainen Wagyu-liha tulee osaksi Saludin ruokalistaa Surf & Turf -tyyppisenä annoksena, jossa Kobe komeilee hummerin rinnalla sekä Beef tasting -annoksena, joka sisältää Black Angus Flat Iron -pihviä, Satsuma-härkää sekä vapaana ulkona kasvanutta Dingley Dell -possua, jota tarjoillaan maailmalla mm. Gordon Ramsayn ja muissa huippuluokan ravintoloissa.

Salud tekee historiaa kansainväliselläkin tasolla

Aiemmin japanilaista Wagyu-rodun Kobea on ollut Suomessa saatavilla ainoastaan Gaijinissa Helsingissä. Saludin keittiöpäällikkö Toni Leskinen on innoissaan laatulihan saapumisesta Tampereelle.

– Maailman arvostetuimpiin lihoihin kuuluva Kobe on Wagyu-karjan tunnetuin laji. Vaikka sen maasta vienti Japanista vapautettiin vuonna 2012, on Koben saatavuus Euroopassa vieläkin hyvin rajallista. Tarjoilimme ensimmäistä kertaa koko Suomen ravintolahistoriassa aitoa sertifioitua Wagyu-lihaa viime lokakuussa, ja nyt on hienoa saada se vihdoin myös virallisesti listallemme, iloitsee Leskinen.

25c8abb6-43f1-4d76-925f-b1ec622c4ced-main_image

Saludin kokki Mikko Lemmetty (vas.), keittiöpäällikkö Toni Leskinen sekä vuorovastaava Jaana Kuusimäki saavat pian valmistaa asiakkailleen harvinaista Kobea. Kuva: Ronja Honko

Marmoripinnastaan, terveellisestä rasvastaan ja pehmeästä rakenteestaan tunnetulla Wagyu-lihalla on tarkat laatukriteerit puhtaan perimän varmistamiseksi.

– Useilla ravintoloilla on listallaan Kobe-tyylistä lihaa esimerkiksi Australiasta, mutta aito ja oikea japanilainen Wagyu-karja on syntynyt ja kasvatettu Japanissa. Salud löytyykin jatkossa Gastoria EF:n yhteydestä maailmankuululta ja harvinaiselta Shop List – the Designed Registration Store for Kobe Beef -listalta, jonne listataan Kobe-lihan viralliset jälleenmyyjät ja maahantuojat ympäri maailmaa. Listalle pääsyn merkiksi sekä luvasta valmistaa ja myydä 100 % puhdasrotuista Kobea Saludiin toimitetaan pronssinen patsas ja sertifikaatti. Tämä on Suomessa hyvin harvinaista, Gastoria EF:n myyntijohtaja Tommi Lillrank kertoo.

Wagyu-guru lanseerasi uutuuden Japanese Beef -illassa

Saludissa järjestettiin Kobe-lihan lanseerauksen kunniaksi kutsuvierastilaisuus keskiviikkona 4.3. Pääpuhujana oli japanilainen arvostettu Wagyu-guru Mr. Nozumo Dojo, jonka yritys ADiRECT kuuluu Japanin merkittävimpiin Wagyu-lihan tuottajiin.

Mr. Dojon esityksen aikana lihoihin tutustuttiin maistelumenun myötä: Kobe-ulkofilee sashimi, grillattu Satsuma-entrecote, Dingley Dell -porsaan noisetti sekä Black Angus -sisäfilee vakuuttivat hienolla rakenteellaan ja omintakeisilla mauillaan. Wagyu-ekspertin mukaan japanilaisen häränlihan laatu selittyy paikallisilla ympäristöolosuhteilla ja karjasta huolehtimisella.

– Meillä on härän kasvattamiselle Japanissa hyvinkin otolliset olosuhteet: neljä vuodenaikaa kukin sopivissa lämpötiloissa – raikkaan vuoristoveden ja laadukkaan rehun äärellä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin taata karjalle stressitön ja onnellinen elämä. Ruoasta huolehtimisen lisäksi eläimiä usein hierotaan ja harjataan, ja niiden hyvinvointia tarkkaillaan. Jokainen lauma identifioidaan omalla 10-numeroisella sarjallaan, jonka avulla myös terveysviranomaiset pääsevät valvomaan karjan laatua, Mr. Dojo valottaa.

deac7353-0ca6-44a0-b801-56ccabb690fa

 

Kobe-ulkofilee sashimi. Kuva: Ronja Honko

Wagyu-tietoutta

* Wagyu-karjaan kuuluu neljä japanilaista rotua, joita ovat Japanese Polled, Japanese Shorthorn, Japanese Brown ja Japanese Black.
* Kobe- ja Satsuma-härkä ovat Japanese Black -lihaa, ja niiden nimet viittaavat alueisiin, joilta härkä on peräisin.
* Kobe-härkää teurastetaan Euroopan markkinoille kuukausittain vain 24 kappaletta.

Bodega Salud
Tuomiokirkonkatu 19, 33100 Tampere
www.salud.fi

Avoinna:
ma–ti klo 11.00–23.00, ke–pe klo 11.00–24.00, la klo 13.00–00.30, su klo 13.00–21.00