Vuoden olutravintola 2019: oululainen Rooster

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva Anikó Lehtinen

Helsinki Beer Festivalin asettama raati löysi Vuoden olutravintolan 2019 Oulusta. Vuonna 2013 perustetusta Roosterista on tullut pienpanimo-oluen ja hyvän ruoan ystävien keidas.

Viihtyisyys, muuntautumiskykyisyys ja painotus kotimaisiin oluisiin ovat Oulun keskustassa vanhassa puutalossa sijaitsevan Roosterin vahvuuksia.

– Roosterissa kaikki on väkevää: bisse, viski, safka. Roosteriin voi mennä syömään tai ottamaan mukia, tällaisen paikan haluaisin lähelleni! Kokonaisvaltainen kokemus on avainjuttu, ei se, montako olutta on hanassa, raadissa debytoinut Jarkko Nikkanen perustelee.

Kotimaisen olutkulttuurin eläessä upeaa renessanssia raati kohdisti katseensa pois Helsingistä.

– Tämä on kumarrus olutta juovalle Suomelle, toteaa Mikko Salmi.

Helsingissä on helppoa olla edelläkävijä ja vetää trendikästä baaria, entä maakunnassa? Helsingin ulkopuolella “kunnon tavernan” avaamiseen liittyy erilainen riski: on aloitettava henkilökunnan koulutuksesta.

– Vaatii enemmän vaivaa, intohimoa, kaikkea perustaa olutravintola Helsingin ulkopuolelle, koska esimerkiksi kuluttajapohja on pienempi, raadin jäsen Anikó Lehtinen  huomauttaa.

Aito mielenkiinto olutskeneen

Roosterin ravintoloitsija Tomi Kukkonen ottaa huomionosoituksen ilolla vastaan.

– Valinta tuli totta kai yllätyksenä, vaikka olemmekin tietoisesti tehneet töitä, että saisimme huomiota olutkulttuurille. Kun perustimme neljä vuotta sitten pubin kellariin, halusimme uudistaa pubikulttuuria ja tuoda esiin craft-olutta, mikä vielä silloin oli erikoinen ajatus. Nythän se on jo normi, että tarjotaan laajaa käsityöoluiden valikoimaa, Kukkonen sanoo.

Raati toteaakin, että kun kotimaisten panimoiden kirjo on nykyisellään niin laaja, on helppo panostaa kotimaisiin käsityöoluisiin. Oulussa on vieläpä useampi panimo, joiden tuotteisiin nojata. Roosterin tusinan hanan läpi on toki virrannut myös etelän panimoiden olutuutuuksia.

Roosterin ääneen lausuttu tavoite on tukea paikallisia panimoita ja kotimaista pienpanimotoimintaa. Yksi yhteistyön muoto on Maistilan panimolta vuokrattu hanapari, jonka hanoihin panimon kaikki tuotteet itsestään selvästi tulevat maisteltaviksi.

Kuluttajan kannalta Kukkonen pitää keskeisenä hinnoittelua: oluen litrahinta on sama, oli tuoppi pieni tai iso. Ainakaan hinta ei ole esteenä maistelulle.

Kaikkea sopivan kodikkaasti

Olut on ihmisiä yhdistävä voima, joka tuo mestoille, ja siinä Rooster toimii, myös maisteluita Roosterissa vetäneet Nikkanen ja Lehtinen toteavat.

Vaikka numeeriset arvot eivät ratkaise, mainitaan kuitenkin, että hanoissa vaihtuvan pienpanimovalikoiman lisäksi olutta on alakerran pubissa kaapit pullollaan. Yksi kaappi on varattu oluiden kypsytykseen.

Parinsadan vuosittaisen maistelun vauhdilla Suomea kiertävä viskimies Jarkko Nikkanen arvioi viskihyllyn olevan hyvin valittu:

– Viihtyisin pidempäänkin Roosterin noin 40 viskin kanssa. Viskihylly kattaa makukirjon Kyröstä Skotlantiin ja Jenkkeihin, Nikkanen luonnehtii.

Myös se viihtymisen kannalta kaikkein tärkein, henkilökunta, saa kiitosta. Henkilökunta huomaa asiakkaan, joka saapuu baariin, ja palvelu on omistautunutta, osaavaa, ammattimaista, suorastaan innostunutta.

– Suositukset tulevat lonkalta ampuen ja maistiaisia saa. Kaikki, mitä kaipaan palvelukokemukselta, toteutuu, Nikkanen hehkuttaa.

Olutvalikoima on sijoitettu tunnelmalliseen kellariin, mutta oluita voi tilata myös katutasossa sijaitsevan ravintolasalin ruokien pariksi. Erikoisten yhdistelmien spesiaalinainen Anikó Lehtinen mainitsee vielä yhden herkun:

– Tykkään erityisesti siitä, miten Roosterissa yhdistetään kakkua ja olutta! Leivokset ovat omatekoisia, ja kaikki ruoka on hyvää.

Vuoden olutravintolan nimesi Helsinki Beer Festivalin asettama raati, jossa olivat mukana Anikó Lehtinen, Mariaana Nelimarkka, Jarkko Nikkanen, Hannu NikulainenSakari Nupponenja Mikko Salmi.

Vuoden olutravintolat

2019 Rooster, Oulu

2018 One Pint Pub, Helsinki

2017 Konttori, Tampere

2016 Bryggeri Helsinki, Helsinki

2015 Uusi Apteekki, Turku

2014 Oluthuone Leskinen, Oulu

2013 Black Door, Helsinki

2012 Panimoravintola Beer Hunter’s, Pori

2011 Gastropub Tuulensuu, Tampere

2010 Kaisla, Helsinki

2009 The Gallows Bird, Espoo

2008 Panimoravintola Plevna, Tampere

2007 Olutravintola Pikkulintu, Helsinki

2006 St. Urho’s Pub, Helsinki

Turkulainen Uusi Apteekki on Vuoden Olutravintola 2015

baaritiski2_800

Helsinki Beer Festivalin kutsuma raati on valinnut Vuoden Olutravintolaksi 2015 Seurusteluravintola Uuden Apteekin. Yli kaksi vuosikymmentä turkulaisia oluenystäviä palvellut Uusi Apteekki on laajan valikoiman olutravintola, jossa yhdistyy viihtyisä ja persoonallinen sisustus ammattitaitoiseen palveluun ja käsityöoluen valmistukseen.

Arvostettu ja palkittu olutravintoloitsija Otto Lamberg (1955–2005) perusti Uuden Apteekin vuonna 1993. Legendaksi ravintola kasvoi Reijo Mäen Vares -kirjojen kantapaikkana. Varsinaisesti laajaan julkisuuteen Uusi Apteekki nousi vuonna 2004 Aleksi Mäkelän ohjaaman Vares – yksityisetsivä -elokuvan myötä. Lamberg esitti myös elokuvassa itseään eli leppoisaa baarimikkoa. Vares-elokuvia on kuvattu Turussa ja Uudessa Apteekissa yhteensä yhdeksän.

Uuden Apteekin yhteydessä on toiminut panimo lähes alusta asti. Ravintolan avaamisvuonna toimintansa aloittanut Kaskenmäen Panimo on järjestyksessään toinen Suomen ravintolapanimoista. Monet pitävät sitä ensimmäisenä aitona suomalaisena pienpanimona, sillä sen edelle ehti vain suurvalmistaja Sinebrychoff perustamalla oman panimonsa Ravintola Kappeliin Helsinkiin.

Kaskenmäen Panimon ensimmäinen olut oli tuon ajan tyylistä poiketen pintahiivaolut. Kappelissa pantiin isojen panimoiden tapaan lagerolutta. Vanhan Luostarin Kellariolut oli brittiläiseen tyyliin pantu bitter. Panimon kehittäjänä ja oluiden kummisetänä toimi olutalan todellinen legenda, panimomestari Boris Orlo.

Oluenvalmistus oli pysähdyksissä kahdeksan vuoden ajan 2000-luvun alussa. Vuonna 2009 panimotoiminta käynnistyi uudelleen.

Uusi Apteekki ja Kaskenmäen Panimo jatkavat vahvojen turkulaisten olutvaikuttajien Boris Orlon ja Otto Lambergin jalanjäljillä. Vuoden Olutravintola -nimitys on kunnianosoitus turkulaiselle uraauurtavalle olutravintolatyölle ja pienpanimokulttuurille. Uusi Apteekki on elävä näyte siitä, miten hyvä konsepti yhdistettynä ammattiosaamiseen ja loistavaan palveluun voivat kantaa olutravintolan jopa vuosikymmenestä toiseen“, raati perustelee valintaa.

Erityisen tyytyväisiä raatilaiset ovat panimon oluttarjonnan säilymisestä kunnianhimoisena vuodesta toiseen. Pulloissa ja hanoissa on yli 40 laatuolutta eri puolilta maailmaa. Niitä täydentävät 20–30 vaihtuvaa pullo-olutmerkkiä sekä runsaslukuinen mallasviskien valikoima.

Maukkaan lisän tuovat panimon omat oluet, jotka vaihtuvat säännöllisesti kauden ja tunnelman mukaan. Niiden taso on myös parantunut viime vuosina. Kaskenmäen Panimon oluet edustavatkin tällä hetkellä turkulaisten käsityöoluiden kärkeä“, raati kertoo.

Seurusteluravintola Kaskenkatu 1, joka tunnetaan paremmin nimellä Uusi Apteekki, sijaitsee Turun Kaskenmäen rinteessä, viime vuosisadan alussa rakennetussa entisen Turun Uuden Apteekin tiloissa. Baari on avoinna joka päivä klo 10–02. Apteekin kesäterassi Lilja & Paavo sijaitsee Aurajoen rannalla Itäisellä Rantakadulla.

Helsinki Beer Festival on valinnut Vuoden Olutravintolan vuodesta 1996 alkaen. Tämän vuoden raatiin kuuluivat toimittaja Heikki Kähkönen, olutasiantuntija Kari Likovuori, toimittaja Mariaana Nelimarkka, olutharrastaja Hannu Nikulainen ja toimittaja Jussi Rokka.

Yhteystiedot:

Uusi Apteekki
Kaskenkatu 1, 20100 Turku
p. 02 250 2595
www.uusiapteekki.fi
uusiapteekki@pp.inet.fi

Helsinki Beer Festival järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla jo 17. kerran. Tämän vuoden teemamaa on Itävalta. Tapahtumapäivät ovat 10.–11.4.
www.helsinkibeerfestival.fi.