baaritiski2_800

Helsinki Beer Festivalin kutsuma raati on valinnut Vuoden Olutravintolaksi 2015 Seurusteluravintola Uuden Apteekin. Yli kaksi vuosikymmentä turkulaisia oluenystäviä palvellut Uusi Apteekki on laajan valikoiman olutravintola, jossa yhdistyy viihtyisä ja persoonallinen sisustus ammattitaitoiseen palveluun ja käsityöoluen valmistukseen.

Arvostettu ja palkittu olutravintoloitsija Otto Lamberg (1955–2005) perusti Uuden Apteekin vuonna 1993. Legendaksi ravintola kasvoi Reijo Mäen Vares -kirjojen kantapaikkana. Varsinaisesti laajaan julkisuuteen Uusi Apteekki nousi vuonna 2004 Aleksi Mäkelän ohjaaman Vares – yksityisetsivä -elokuvan myötä. Lamberg esitti myös elokuvassa itseään eli leppoisaa baarimikkoa. Vares-elokuvia on kuvattu Turussa ja Uudessa Apteekissa yhteensä yhdeksän.

Uuden Apteekin yhteydessä on toiminut panimo lähes alusta asti. Ravintolan avaamisvuonna toimintansa aloittanut Kaskenmäen Panimo on järjestyksessään toinen Suomen ravintolapanimoista. Monet pitävät sitä ensimmäisenä aitona suomalaisena pienpanimona, sillä sen edelle ehti vain suurvalmistaja Sinebrychoff perustamalla oman panimonsa Ravintola Kappeliin Helsinkiin.

Kaskenmäen Panimon ensimmäinen olut oli tuon ajan tyylistä poiketen pintahiivaolut. Kappelissa pantiin isojen panimoiden tapaan lagerolutta. Vanhan Luostarin Kellariolut oli brittiläiseen tyyliin pantu bitter. Panimon kehittäjänä ja oluiden kummisetänä toimi olutalan todellinen legenda, panimomestari Boris Orlo.

Oluenvalmistus oli pysähdyksissä kahdeksan vuoden ajan 2000-luvun alussa. Vuonna 2009 panimotoiminta käynnistyi uudelleen.

Uusi Apteekki ja Kaskenmäen Panimo jatkavat vahvojen turkulaisten olutvaikuttajien Boris Orlon ja Otto Lambergin jalanjäljillä. Vuoden Olutravintola -nimitys on kunnianosoitus turkulaiselle uraauurtavalle olutravintolatyölle ja pienpanimokulttuurille. Uusi Apteekki on elävä näyte siitä, miten hyvä konsepti yhdistettynä ammattiosaamiseen ja loistavaan palveluun voivat kantaa olutravintolan jopa vuosikymmenestä toiseen“, raati perustelee valintaa.

Erityisen tyytyväisiä raatilaiset ovat panimon oluttarjonnan säilymisestä kunnianhimoisena vuodesta toiseen. Pulloissa ja hanoissa on yli 40 laatuolutta eri puolilta maailmaa. Niitä täydentävät 20–30 vaihtuvaa pullo-olutmerkkiä sekä runsaslukuinen mallasviskien valikoima.

Maukkaan lisän tuovat panimon omat oluet, jotka vaihtuvat säännöllisesti kauden ja tunnelman mukaan. Niiden taso on myös parantunut viime vuosina. Kaskenmäen Panimon oluet edustavatkin tällä hetkellä turkulaisten käsityöoluiden kärkeä“, raati kertoo.

Seurusteluravintola Kaskenkatu 1, joka tunnetaan paremmin nimellä Uusi Apteekki, sijaitsee Turun Kaskenmäen rinteessä, viime vuosisadan alussa rakennetussa entisen Turun Uuden Apteekin tiloissa. Baari on avoinna joka päivä klo 10–02. Apteekin kesäterassi Lilja & Paavo sijaitsee Aurajoen rannalla Itäisellä Rantakadulla.

Helsinki Beer Festival on valinnut Vuoden Olutravintolan vuodesta 1996 alkaen. Tämän vuoden raatiin kuuluivat toimittaja Heikki Kähkönen, olutasiantuntija Kari Likovuori, toimittaja Mariaana Nelimarkka, olutharrastaja Hannu Nikulainen ja toimittaja Jussi Rokka.

Yhteystiedot:

Uusi Apteekki
Kaskenkatu 1, 20100 Turku
p. 02 250 2595
www.uusiapteekki.fi
uusiapteekki@pp.inet.fi

Helsinki Beer Festival järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla jo 17. kerran. Tämän vuoden teemamaa on Itävalta. Tapahtumapäivät ovat 10.–11.4.
www.helsinkibeerfestival.fi.

Related Posts