S-ryhmän ravintolat: Ruokailu ketjuravintolassa tarkoittaa vastuullisia valintoja

Torni paikallinen leipä

Ketjuravintolassa aterioidessa ei ehkä tule ajatelleeksi, että lautaselle päätyneen ruuan takana on monta vastuullista tekoa. S-ryhmän ravintoloissa raaka-aineiden tuoreuteen, terveellisyyteen, kestävään tuotanto- ja hankintatapaan sekä kotimaisuusasteeseen kiinnitetään erityistä huomiota. Rosson pihviliha tulee suomalaiselta karjatilalta, Coffee House -ketjun henkilökunta pukeutuu Lohjalla valmistettuihin työasuihin ja satakuntalainen tyrnihillo nostettiin Porissa aamiaispöytään.

Entistä useampi kuluttaja on kiinnostunut tietämään mistä hänen lautaselleen tuleva ruoka on peräisin. Näin myös ravintolaruoan osalta. Kuluttajien odotuksiin pitää kyetä myös vastaamaan”, toteaa kehitysjohtaja Atte Vannasmaa SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta.

Kotimaista lihaa ja kevytannoksia

Valitessamme raaka-aineita pyrimme aina suosimaan kotimaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi ravintoloissamme tarjoiltavasta naudan- ja porsaanlihasta 90% on kotimaista. Kaikki tuore broileri on suomalaista. Jos ravintoloissamme käytetään pakastettua broilerinlihaa, tulee se EU:n alueelta”, Vannasmaa kertoo.

Rossossa kotimaiset raaka-aineet ovat nousseet myös pizzatäytteiksi: kinkku ja pepperone-makkara ovat suomalaisten valmistajien tuotteita. Ruokien terveellisyyteen kiinnitetään erityishuomiota esimerkiksi valmistustapavalinnoilla ja kevytannoksilla. Kasvisannoksia löytyy monipuolisesti joka ravintolasta.

Lähiruoan suosio kasvaa entisestään – näkyy myös ravintoloiden valikoimissa

Lähiruoan suosiminen on nyt trendikästä ja samaan aikaan pysyvä ilmiö.

Paikallisten yritysten tuotteita otetaan S-ryhmän ravintoloissa valikoimiin yhä enemmän. Esimerkiksi Fransmanni-ravintoloiden päivittyminen Frans & les Femmes -bistroiksi vuosien 2016-2017 aikana nostaa lähituottajat entistä enemmän näkyville ravintoloissa. Paikallisuus saa nyt maistua ja näkyä. Frans & Emilie -bistro Turussa tekee raaka-ainehankintoja niin Turun Kauppahallin kuin Kauppatorinkin tuottajilta, Tampereen Frans & Marien listalta löytyy mm. Näsijärven kuhaa ja Frans & Chériessä syödään lappilaista poroa ja tunturivesien kalaa.

Kuopion Original Sokos Hotel Puijonsarvessa aamiaispöydän valikoimaan kuuluu paikallinen kalakukko yhtä itsestään selvästi kuin Reijo Koivun tyrnihillo Porin Original Sokos Hotel Vaakunassa tai Tapolan mustamakkara Tampereen hotelleissa. Esimerkiksi Porin Vaakunassa ostetaan tyrnihilloa, ohrakryynejä, ryynimakkaraa sekä paikallista leipää ja maitoa lähes 40 000 eurolla vuosittain. Pelkästään tällä työllistetään yksi oman talousalueen työntekijä vuodessa.

Coffee House tarjoilee vastuullisen palveluketjun

Coffee House -kahviloiden kertakäyttöiset take away -mukit ovat biohajoavia. Kestokäyttöön kahviloissa myydään maatuvasta maissimassasta valmistettuja ja konepestäviä take away -mukeja. Mukaan otettavat salaattirasiat on valmistettu sokeriruo’on käsittelystä ylijäävästä aineksesta, bagassista.

Kahvilaketjussa nautitaan vuosittain yli 800 000 erikoiskahviannosta. Kaikki espresso-pohjaiset kahviannokset on valmistettu UTZ-sertifioidusta kahvista, ja kahvipavun alkuperä pystytään jäljittämään tuotantotilalle saakka.

Vastuullisuus ulottuu henkilökunnan työvaatteisiinkin. Coffee House -kahviloissa ne ovat E. Laihon tehtaalla, Lohjalla valmistettuja ja Avainlippu-tunnuksin merkittyjä. Nimikyltit tehdään kotimaisesta puusta.

Tutustu S-ryhmän ravintoloiden vastuullisuuskatsaukseen täällä: www.raflaamo.fi/vastuullisuus

S-ryhmän ravintolat

S-ryhmällä on yli 700 ravintolaa, joista noin puolet kuuluu valtakunnallisiin ketjuihin. S-ryhmän ravintolaketjut ovat Amarillo, Bacaro Doppio, Coffee House, Fransmanni (muuntumassa Frans & les Femmes -bistroiksi), Grill it!, Presso, PizzaBuffa, Rosso, Rosso Express ja Trattoria. S-ryhmän kaikki ravintolat, ABC-ravintolat mukaan lukien, tarjoavat työtä yli 4 400 ravintola-alan ammattilaiselle. S-ryhmässä vastuullisuus on lainsäädännön vaatimukset ylittävää toimintaa, jonka perustana ovat S-ryhmän arvot ja vastuullisuusperiaatteet.

Ravintoloiden valikoimissa on mm. 359 FSC-sertifioitua tuotetta, 141 luomumerkittyä ja 92 Joutsenmerkittyä tuotetta.