S-ryhmän ravintolat: Ruokailu ketjuravintolassa tarkoittaa vastuullisia valintoja

Torni paikallinen leipä

Ketjuravintolassa aterioidessa ei ehkä tule ajatelleeksi, että lautaselle päätyneen ruuan takana on monta vastuullista tekoa. S-ryhmän ravintoloissa raaka-aineiden tuoreuteen, terveellisyyteen, kestävään tuotanto- ja hankintatapaan sekä kotimaisuusasteeseen kiinnitetään erityistä huomiota. Rosson pihviliha tulee suomalaiselta karjatilalta, Coffee House -ketjun henkilökunta pukeutuu Lohjalla valmistettuihin työasuihin ja satakuntalainen tyrnihillo nostettiin Porissa aamiaispöytään.

Entistä useampi kuluttaja on kiinnostunut tietämään mistä hänen lautaselleen tuleva ruoka on peräisin. Näin myös ravintolaruoan osalta. Kuluttajien odotuksiin pitää kyetä myös vastaamaan”, toteaa kehitysjohtaja Atte Vannasmaa SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta.

Kotimaista lihaa ja kevytannoksia

Valitessamme raaka-aineita pyrimme aina suosimaan kotimaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi ravintoloissamme tarjoiltavasta naudan- ja porsaanlihasta 90% on kotimaista. Kaikki tuore broileri on suomalaista. Jos ravintoloissamme käytetään pakastettua broilerinlihaa, tulee se EU:n alueelta”, Vannasmaa kertoo.

Rossossa kotimaiset raaka-aineet ovat nousseet myös pizzatäytteiksi: kinkku ja pepperone-makkara ovat suomalaisten valmistajien tuotteita. Ruokien terveellisyyteen kiinnitetään erityishuomiota esimerkiksi valmistustapavalinnoilla ja kevytannoksilla. Kasvisannoksia löytyy monipuolisesti joka ravintolasta.

Lähiruoan suosio kasvaa entisestään – näkyy myös ravintoloiden valikoimissa

Lähiruoan suosiminen on nyt trendikästä ja samaan aikaan pysyvä ilmiö.

Paikallisten yritysten tuotteita otetaan S-ryhmän ravintoloissa valikoimiin yhä enemmän. Esimerkiksi Fransmanni-ravintoloiden päivittyminen Frans & les Femmes -bistroiksi vuosien 2016-2017 aikana nostaa lähituottajat entistä enemmän näkyville ravintoloissa. Paikallisuus saa nyt maistua ja näkyä. Frans & Emilie -bistro Turussa tekee raaka-ainehankintoja niin Turun Kauppahallin kuin Kauppatorinkin tuottajilta, Tampereen Frans & Marien listalta löytyy mm. Näsijärven kuhaa ja Frans & Chériessä syödään lappilaista poroa ja tunturivesien kalaa.

Kuopion Original Sokos Hotel Puijonsarvessa aamiaispöydän valikoimaan kuuluu paikallinen kalakukko yhtä itsestään selvästi kuin Reijo Koivun tyrnihillo Porin Original Sokos Hotel Vaakunassa tai Tapolan mustamakkara Tampereen hotelleissa. Esimerkiksi Porin Vaakunassa ostetaan tyrnihilloa, ohrakryynejä, ryynimakkaraa sekä paikallista leipää ja maitoa lähes 40 000 eurolla vuosittain. Pelkästään tällä työllistetään yksi oman talousalueen työntekijä vuodessa.

Coffee House tarjoilee vastuullisen palveluketjun

Coffee House -kahviloiden kertakäyttöiset take away -mukit ovat biohajoavia. Kestokäyttöön kahviloissa myydään maatuvasta maissimassasta valmistettuja ja konepestäviä take away -mukeja. Mukaan otettavat salaattirasiat on valmistettu sokeriruo’on käsittelystä ylijäävästä aineksesta, bagassista.

Kahvilaketjussa nautitaan vuosittain yli 800 000 erikoiskahviannosta. Kaikki espresso-pohjaiset kahviannokset on valmistettu UTZ-sertifioidusta kahvista, ja kahvipavun alkuperä pystytään jäljittämään tuotantotilalle saakka.

Vastuullisuus ulottuu henkilökunnan työvaatteisiinkin. Coffee House -kahviloissa ne ovat E. Laihon tehtaalla, Lohjalla valmistettuja ja Avainlippu-tunnuksin merkittyjä. Nimikyltit tehdään kotimaisesta puusta.

Tutustu S-ryhmän ravintoloiden vastuullisuuskatsaukseen täällä: www.raflaamo.fi/vastuullisuus

S-ryhmän ravintolat

S-ryhmällä on yli 700 ravintolaa, joista noin puolet kuuluu valtakunnallisiin ketjuihin. S-ryhmän ravintolaketjut ovat Amarillo, Bacaro Doppio, Coffee House, Fransmanni (muuntumassa Frans & les Femmes -bistroiksi), Grill it!, Presso, PizzaBuffa, Rosso, Rosso Express ja Trattoria. S-ryhmän kaikki ravintolat, ABC-ravintolat mukaan lukien, tarjoavat työtä yli 4 400 ravintola-alan ammattilaiselle. S-ryhmässä vastuullisuus on lainsäädännön vaatimukset ylittävää toimintaa, jonka perustana ovat S-ryhmän arvot ja vastuullisuusperiaatteet.

Ravintoloiden valikoimissa on mm. 359 FSC-sertifioitua tuotetta, 141 luomumerkittyä ja 92 Joutsenmerkittyä tuotetta.

Helsingin Citykäytävällä avautuva jäätelöbaari Tötterö kehittää jäätelöitä aikuiseen makuun

bbaa95ce82276b18_400x400ar

Helsingin Keskuskadulla avautuu 7.5. innovatiivisia jäätelömakuja, kuten savuista vaniljaa, tarjoileva jäätelöbaari Tötterö. Tötterö on myös jäätelöiden testilaboratorio, jossa asiakkaiden vinkkaamia uusia jäätelömakuja testataan ja maistatetaan. Tötterön testijäätelömaut valmistetaan paikan päällä nestemäisellä typellä, joka antaa niille ihanan samettisen rakenteen. Tötterössä tarjoillaan lisäksi perheyritys Caminiton valmiita jäätelöitä erilaisilla lisukkeilla ja innovatiivisilla esillepanoilla.

Tötterön jäätelöannokset rakentuvat suutuntumien, erilaisten rakenteiden sekä erikoisten raaka-aineiden, kuten matchan, inkiväärin ja savuisen vaniljan ympärille. Innovatiivista on myös annosten näyttävä esillepano tarjottimilla, kulhoissa ja esimerkiksi hot dog -sämpylän ja cookien välissä. Jäätelöiden kanssa tarjoillaan pientuottajien kahvia.

– Tötterön jäätelöiden tuotekehityksen taustalla on huomioitu ajan ruokatrendit; ekologisuus, lähiruoan kasvanut kysyntä ja yksilöllisyys. Tötterössä jäätelön tulee olla luonnollista, makurikasta ja niin tuoretta kuin mahdollista. Suosimme tuotteissamme luomuraaka-aineita, kertoo kehityspäällikkö Petri Martola SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta.

Valmiita jäätelömakuja asiakkaiden vinkeistä kehittämällä

Tötterön vieraiden toivotaan osallistuvan tuotekehitykseen. Kävijöiltä toivotaan vinkkejä uusista jäätelömauista, ja niitä voi myös vinkata Food Labin facebook-ryhmässä . Ehdotetut maut testataan Tötterössä.

–        Parhaat ideat päätyvät Caminitolle ja heidän jäätelömestariensa käsissä artesaanijäätelöksi. Meillä suunniteltuja makuja ja jäätelö-annoksia tarjoillaan mahdollisesti tulevaisuudessa myös muissa S-ryhmän ravintoloissa.

Asiakkaat ovat kaivanneet lisää jälkiruokavaihtoehtoja ravintoloiden ruokalistoille ja niitä olemme nyt tuottamassa, sanoo Food Lab Manager Anne-Maria Mikkonen HOK-Elannosta.

Tötterö avautuu yleisölle 7.5. klo 11 osoitteessa Keskuskatu 6.

Tötterön jäätelöitä päästään nauttimaan 7.5. alkaen myös Sokos Café Helsingissä. Toukokuun viimeisellä viikolla avautuvat Tötterön pienet jäätelöbaarit Coffee House -kahviloiden yhteyteen kauppakeskus Iso Omenassa, Hyvinkään kauppakeskus Willassa sekä kauppakeskus Kaaressa .

S-ryhmän ravintoloissa tarjoillaan vastuullista ruokaa – Vastuullisuuskatsaus 2014 on julkistettu

90223b5bcceb05cb_800x800ar

Sokos Hotellien hotelliravintolat sekä S-ryhmän ravintolaketjut panostavat ruoan laatuun ja turvallisuuteen sekä erityisryhmien palveluun. Elintarviketurvallisuuden varmistaminen on ensisijaisen tärkeää ja raaka-ainevalinnoissa käytetään mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita.

Sokos Hotellien ja S-ryhmän ravintoloiden tuotekehityksessä huomioidaan erityisesti ruoan laatu, tuoreus, terveellisyys, kestävä tuotantotapa ja raaka-aineiden puhtaus.

Ravintola-annoksissa käytetään mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita. Muun muassa kaikki Fransmanneissa, Amarilloissa ja Rossoissa tarjoiltava pihviliha on kotimaista, samoin kaikissa ketjuravintol oissa valmistettava broileri. Rosson pepperoni ja pizzakinkku ovat myös kotimaista.

Lähiseudun tuottajien tarjontaa ja luomuruokaa lisätään ravintoloiden valikoimiin koko ajan. Tällä hetkellä valikoimista löytyy mm. 92 Joutsenmerkittyä tuotetta, 141 luomu- ja 45 Reilun kaupan tuotetta.

82271ba58f80527f_800x800ar

Kasvatetun kalan osalta tavarantoimittajilta edellytetään, että ravintoloihin tuleva kala on kestävästi kasvatettua. S-ryhmä ei hyväksy ympäristölle haitallisten kalastustapojen käyttöä kuten dynamiitti tai myrkylliset aineet. S-ryhmän ravintoloiden syväpaistoöljyssä käytetty palmuöljy on ollut GreenPalm -sertifioitua palmuöljyä jo usean vuoden ajan.

Ravintoloissa elintarviketurvallisuutta valvotaan Oiva-raportoinnilla. Oivassa arvioidaan hymynaamoin yrityksen elintarviketurvallisuutta, kuten elintarvikehygieniaa ja tuoteturvallisuutta. Oiva-raportointia koordinoi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Kaikkien ravintoloiden Oiva-raportit löytyvät osoitteesta https://www.oivahymy.fi

Erityisryhmät ja erityisruokavaliot pyritään huomioimaan kaikissa S-ryhmän ravintoloissa. Ketjuravintoloiden ruokalistoilta löytyvät kaikki yleisimmät ruokavaliomerkinnät, laktoositon, vähälaktoosinen ja gluteeniton. Rossojen ruokalistalla on huomioitu myös vegaanit.

Rosso-, Amarillo- ja Fransmanni-ravintoloissa on omat pistekirjoitusruokalistat näkövammaisille.

Vastuullisuuskatsaus 2014 on ilmestynyt. Lue lisää Sokos Hotellien, hotelliravintoloiden ja S-ryhmän ketjuravintoloiden vastuullisuudesta täältä: https://www.sokoshotels.fi/fi/tietoa-meista/vastuullisuus-sokos-hotelleissa

ABC-ravintoloiden vuosi käynnistynyt pirteästi

sip

ABC-ketjun ravintolamyynti on käynyt alkuvuonna odotettuakin paremmin. Tammikuun hyvä startin jälkeen vauhti vain kiihtyi helmikuussa. Laatusatsausten odotetaan siivittävän myyntiä jatkossakin.

Yleisesti ravintola-alalle ennustetaan alkuvuodelle 2015 laskevaa myyntiä, mutta ABC on uinut vastavirtaan tässä kehityksessä. Ketjun ravintoloiden myynti kasvoi helmikuussa peräti 7 prosenttia viime vuoteen verrattuna, ja koko alkuvuonna myynnin kehitys on ollut 4 prosenttia plussalla.

– Meille tämä osoittaa, että asemamme koko kansan ravintolana on vahva. Annamme mahdollisuuden ulkona syömiseen sielläkin, missä sitä ei muuten ole. Lisäksi olemme tehneet määrätietoista työtä arkiruuan ja kahvitarjonnan laadun parantamiseksi. Uskomme sen näkyvän alkuvuoden lisäksi myös tulevissa myyntiluvuissa, kehitysjohtaja Antti Erikivi kertoo.

ABC-ketjun kokonaismyyntiä painaa polttonesteiden matala hintataso, jonka vuoksi alkuvuoden myyntiluvut jäävät edelliseen vuoteen verrattuna miinukselle. Ketjussa on kuitenkin uskoa tulevaan.

– Uskomme, että ravintolakaupan piristyminen antaa orastavaa merkkiä kotimarkkinoiden elpymisestä.

Rosso keräsi asiakkaiden tarinat kirjaksi

85f062839dfab561_800x800ar

Rosso julkaisee 15.1. Herkullisia kohtaamisia viideltä vuosikymmeneltä -kirjan. Rosso täytti 35 vuotta kaksi vuotta sitten ja juhlavuonna asiakkaiden sykähdyttävimmät Rosso-tarinat kerättiin talteen. Idea tarinoiden keräämiseen tuli Rosson ketjupäälliköltä Merja Helistöltä hänen huomattuaan, että lähes jokaisella hänen kohtaamallaan ihmisellä on joku Rossoon liittyvä muisto. Sadat ympäri Suomen kerätyt tarinat päätettiin tallentaa ja nyt ilmestyvään kirjaan päätyi nelisenkymmentä erilaista asiakaskokemusta Rosson eri vuosikymmeniltä.

af6af5e60eacbf3e_800x800ar

Ihmisten tarinat vahvistavat Helistön käsityksen siitä, että suomalaisilla on syvä rakkaussuhde sekä italialaiseen ruokaan että Rossoon. Rossoon tullaan porukalla kuin porukalla ja ketjun ravintoloissa on viihdytty ja viihdytetty, itketty ja ihmetelty sekä naurettu ja nautiskeltu. Rossossa on juhlistettu kaikkia elämän käänteitä, mutta eletty myös arkea ja kohdattu haasteita, joita elämän muuttuvat tilanteet tuovat mukanaan.

Herkullisia kohtaamisia viideltä vuosikymmeneltä -kirja toteutettiin yhteistyössä Hotelli- ja ravintolamuseon tutkijoiden Anni Pelkosen ja Maria Ollilan kanssa ja sen voi ostaa kaikista Rosso-ravintoloista sekä Hotelli- ja ravintolamuseon kaupasta.